Ελλάδα

Ευχαριστώ Τσίπρα σε Βαλς για τη διαρκή υποστήριξη

Την ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ελληνογαλλικές σχέσεις, «σχέσεις στέρεες, ειλικρινούς φιλίας και βαθιάς εκτίμησης», όπως τις χαρακτήρισε, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινές αξίες και ιστορίες», υπερτόνισε στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο πολιτικών ηγετών μετά την υπογραφή του οδικού χάρτη συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε πολλές φορές τον Γάλλο πρωθυπουργό και τη γαλλική κυβέρνηση για τη «διαρκή υποστήριξη της Γαλλίας σε δίκαιες ελληνικές θέσεις», στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο πολιτικών ηγετών μετά την υπογραφή του οδικού χάρτη συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ελληνογαλλικές σχέσεις, «σχέσεις στέρεες, ειλικρινούς φιλίας και βαθιάς εκτίμησης», όπως τις χαρακτήρισε, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινές αξίες και ιστορίες»

«Στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον ακόμα και όταν οι απόψεις μας δεν ταυτίζονται. Δεν ξεχνάμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες που έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό τον περασμένο Ιούλιο που άνοιξε τον δρόμο για την απόφαση του Eurogroup πριν μερικές μέρες. Για την επίτευξη της συμφωνίας, η στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης ήταν για άλλη μια φορά σημαντική», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία», ενώ η απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη.

Τις μεταρρυθμίσεις αυτές, «έχουμε σκοπό να βάλουμε μπροστά το επόμενο διάστημα» και αναφέρθηκε ειδικά στον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Τέτοιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε.

«Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκησης, θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενά με τη γαλλική κυβέρνηση. Συνυπογράψαμε με τον γάλλο πρωθυπουργό έναν οδικό χάρτη που δίνει σάρκα και οστά στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Γαλλίας του περασμένου Οκτωβρίου». Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό.

Εξήγησε επίσης ότι συζήτησαν για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν κοινές αναλύσεις και προτάσεις για την τριπλή κρίση στην Ευρώπη: ασφάλειας, οικονομική και βεβαίως προσφυγική.

«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασίας μας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη για την προοπτική μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης. Και να συντονίσουμε τις δράσεις μας στο ζήτημα της TTIP. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δίκαιους κανόνες. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών και των κρατών έναντι των πολυεθνικών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε παράλληλα δημόσια τη Γαλλία για τη στήριξη στην προσφυγική κρίση, «διότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και που ανακοίνωσε ότι από δω και στο εξής θα δέχεται 400 πρόσφυγες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δίνει το παράδειγμα σε άλλους εταίρους που επιμένουν αν απορρίπτουν οποιαδήποτε συμμετοχή στη διαδικασία της μετεγκατάστασης».

Με τον κ. Βαλς συζητήθηκε και η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία. «Καλωσορίσαμε τη δραστική μείωση των ροών, κυρίως των ανθρώπινων απωλειών, χάρη στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει Ελλάδα, Τουρκία και Frontex. Υπάρχει ανάγκη η συμφωνία αυτή να συνεχίσει, να μην υπάρξουν αναταράξεις».

Σχόλια