Ελλάδα

Βαλς: Nα υπολογίζετε στη συνεργασία της Γαλλίας σε ζητήματα οικονομίας

«Να υπολογίζετε στη συνεργασία της Γαλλίας σε ζητήματα οικονομίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

«Υποστηρίξαμε την παραμονή της Ελλάδας γιατί δεν ήταν δυνατόν να σκεφτούμε ότι η χώρα με τέτοια ιστορία θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βαλς κατά την συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Δεσμεύτηκε για συνέχιση της στήριξης «προκειμένου η λύση για Ελλάδα να είναι βιώσιμη».

Αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις των δύο χωρών, όπως το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι «δεν ξεχνούμε ότι είστε η πρώτη χώρα που φτάνουν οι πρόσφυγες. Βεβαίως μπορείτε να βασίζεστε στην αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γαλλίας».

«Η συμφωνία με Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη. Προτεραιότητα η ασφάλεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατά πρώτο λόγο πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ» ανέφερε ο κ. Βαλς.

Απ' την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον Γάλλο Πρωθυπουργό και προχώρησε σε τρεις επισημάνσεις.

Πρώτη επισήμανση «δεν ξεχνάμε την καθοριστικής συμβολή της Γαλλίας και του προέδρου Ολάντ στην παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Έκτοτε η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της και έχει τη στήριξη του λαού και της πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων».

Επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη να υπάρξουν στη συνέχεια «διαφορετικοί χειρισμοί για να μην θιγεί η βεβαρημένη θέση της Ε.Ε. και οι θεσμοί της».

«Δεύτερη επισήμανση, πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα, να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. με Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της» σημείωσε.

Ζήτησε η Frontex να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και βεβαίως να υπακούει στην κρατική κυριαρχία.

«Τελευταία επισήμανση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας, το οποίο η Γαλλία έχει πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος. Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Στενή συνεργασία Ε.Ε. - ΗΠΑ και Ρωσίας, χρειάζεται η από κοινού δράση για να υπάρξουν αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια