Ελλάδα

Τσίπρας: Περνάμε στην εποχή της "δίκαιης ανάπτυξης"

Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι σύντομα θα έρθει η ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία.

Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κόφτης απελευθερώνει πόρους»

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «κόφτη» χρέους, λέγοντας ότι έτσι απελευθερώνονται πόροι για την οικονομία, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit.

Αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από την οποία -όπως είπε- δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις.

Στο θέμα της διαφάνειας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας για το πολιτικό χρήμα, ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, «που ακόμα τρέχει να κλείσει εκκρεμότητες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επόμενη μέρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανοίγει η εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης», όπως την χαρακτήρισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια το επόμενο διάστημα είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους.

Κάλεσε, δε, τους υπουργούς να λειτουργούν βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που «καθοδηγούν το έργο μας» και συγκεκριμένα:

Την κοινωνική προστασία.

Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.

Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

Ανοιχτή Βουλή το καλοκαίρι

Η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη», δηλαδή «την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο» περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Γι' αυτό, όπως σημείωσε, η Βουλή δεν θα κλείσει καθόλου το καλοκαίρι, παρά μόνο λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

Πηγή: in.gr

Σχόλια