Ελλάδα

Πυρπολήθηκε το hotspot της Μόριας

Φωτιά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο ξέσπασε χτες μετά από συγκρούσεις ομάδων Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. 

Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο. 

Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν το κέντρο κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ της Τετάρτη από άγνωστη αιτία μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών,  Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο hotspot, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στις τουαλέτες και τα μπάνια του κέντρου.

Από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε η φωτιά χθες, κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια με την αστυνομία να μην μπορεί να αντιμετωπίση την κατάσταση.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όταν τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα ξημερώματα το κέντρο, με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες κανένα στέλεχος της Frontex δεν βρίσκεται στο hotspot από τη δύση έως την ανατολή της επομενης ημέρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, έως και τα χαράματα το κέντρο ήταν ανοιχτό σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτό, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης Αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το hotspot φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα κτήματα, ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης.

Επισημαίνεται ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν χθες στον εξωτερικό χώρο του κέντρου μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2.000 πρόσφυγες που, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, ζουν στο hotspot.

«Μέσα στον χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του hotspot έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.  

Χθες, Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3.252 άτομα. Περίπου 1.000 από αυτά στον καταυλισμό του καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο hotspot της Μόριας.

Ανάστατοι οι κάτοικοι

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Μόριας που υποστηρίζουν, σύμφωνα με το in.gr,  ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο, καταγγέλλοντας  παράλληλα τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες.

Οι ίδιοι τέλος κατήγγειλαν περιστατικά πορνείας στην οποία επιδίδεται μικρός αριθμός γυναικών από αφρικανικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν αφού μετά από τον δίμηνο και πλέον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο δεν διαθέτουν χρήματα.

Η παράκαμψη της εθνικής οδού Μυτιλήνης-Καλλονής, στο ύψος της διασταύρωσης με την παλιά επαρχιακή οδό της Μόριας, έλεγαν, μετατρέπεται σε πιάτσα αγοραίου έρωτα.

Σχόλια