Ελλάδα

Θέμα με την Βαθμολόγηση των Αρχαίων Ελληνικών

Θέμα με τη βαθμολόγηση των γραπτών των αρχαίων ελληνικών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις εγείρουν πολλοί γονείς και καθηγητές ανά την Ελλάδα, όπως και στο Ηράκλειο, όπως προκύπτει από το Ρεπορτάζ της Μαίρης Καριωτάκη.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο θέμα Γ3β, στο αδ?δακτο κείμενο, όπου οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να  αναγνωρίσουν τη μετοχή «κτησάμενος».

 
Εδώ, μια κατηγορία φιλολόγων υποστηρίζει ότι υπάρχουν δυο ερμηνείες: α) να θεωρηθεί χρονική και να δηλώνει την απλή σκέψη του λέγοντος ή β) να θεωρηθεί χρονικό-υποθετική μετοχή που δηλώνει το προσδοκώμενο.


Όπως καταγγέλλεται, οι σωστές εκδοχές της απάντησης του θέματος είναι δυο, με αποτέλεσμα αλλά βαθμολογικά κέντρα να το αποδέχονται και να βαθμολογούν έτσι τα γραπτά, ενώ άλλα να θεωρούν ορθή μόνο τη μια εκδοχή με ότι αυτό συνεπάγεται στη βαθμολόγηση των γραπτών δημιουργώντας ενδεχομένως δυο κατηγορίες.

Ο σύνδεσμος φιλολόγων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με επιστολή του εφιστά στην προσοχή στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επειδή τα περισσότερα φροντιστήρια στις λύσεις που παρουσίασαν,  δίνουν μόνο την ερμηνεία «α», να μην παρασυρθούν οι βαθμολογητές και απορρίψουν την ερμηνεία «β» η οποία τεκμηριώνεται από πολλές θεματογραφίες και συντακτικά.

Στο Ράδιο 9,84 μίλησε για το θέμα η κα Σοφία Νεοφύτου, μέλος του Συνδέσμου φιλολόγων Κεφαλονιάς - Ιθάκης. 

Ο διευθυντής των φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» στο Ηράκλειο , Μανώλης Μαυράκης μιλώντας επίσης στον 9.84,  επιβεβαίωσε πως για την ώρα τα Βαθμολογικά κέντρα από τις οδηγίες έχουν μόνο την πρώτη εκδοχή .

Μέχρι στιγμής, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, ωστόσο είναι ένα θέμα που το υπουργείο πρέπει να το δει καθώς, μπορεί οι έξι μονάδες που δίνει η απάντηση να θεωρούνται λίγες, στην πραγματικότητα όμως είναι πολλές μιας και όλοι ξέρουμε πως υποψήφιοι μένουν εκτός της σχολής επιλογής τους ακόμη και για μια μονάδα πολύ περισσότερο που τα αρχαία θεωρούνται βασικό μάθημα επιλογής.

Σχόλια