default-image

Κάτι δεν πάει καλά με την βαθμολόγηση των αρχαίων ελληνικών;

Ελλάδα
Κάτι δεν πάει καλά με την βαθμολόγηση των αρχαίων ελληνικών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα θέμα «φιλολογικό» προς το παρόν που ωστόσο μπορεί και να γιγαντωθεί αν αποδειχτεί πως κάποιοι έχουν αδικηθεί, έχει προκύψει στη βαθμολόγηση των γραπτών των αρχαίων ελληνικών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως καταγγέλλεται, οι σωστές εκδοχές της απάντησης του θέματος είναι δυο, με αποτέλεσμα αλλά βαθμολογικά κέντρα να το αποδέχονται και να βαθμολογούν έτσι τα γραπτά, ενώ άλλα να θεωρούν ορθή μόνο τη μια εκδοχή με ότι αυτό συνεπάγεται στη βαθμολόγηση των γραπτών δημιουργώντας ενδεχομένως δυο κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο θέμα Γ3β, στο αδ?δακτο κείμενο, όπου οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να  αναγνωρίσουν τη μετοχή «κτησάμενος».  Εδώ, μια κατηγορία φιλολόγων υποστηρίζει οτι υπάρχουν δυο ερμηνείες: α) να θεωρηθεί χρονική και να δηλώνει την απλή σκέψη του λέγοντος ή β) να θεωρηθεί χρονικό-υποθετική μετοχή που δηλώνει το προσδοκώμενο.

Υπάρχουν όμως και φιλόλογοι στα βαθμολογικά κέντρα που θεωρούν εκ προοιμίου σωστή μόνο τη εκδοχή «α».

Ο σύνδεσμος φιλολόγων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με επιστολή του εφιστά στην προσοχή στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επειδή τα περισσότερα φροντιστήρια στις λύσεις που παρουσίασαν,  δίνουν μόνο την ερμηνεία «α», να μην παρασυρθούν οι βαθμολογητές και απορρίψουν την ερμηνεία «β» η οποία τεκμηριώνεται από πολλές θεματογραφίες και συντακτικά.

Μέχρι στιγμής, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, ωστόσο είναι ένα θέμα που το υπουργείο πρέπει να το δει καθώς, μπορεί οι έξι μονάδες που δίνει η απάντηση να θεωρούνται λίγες, στην πραγματικότητα όμως είναι πολλές μιας και όλοι ξέρουμε πως υποψήφιοι μένουν εκτός της σχολής επιλογής τους ακόμη και για μια μονάδα πολύ περισσότερο που τα αρχαία θεωρούνται βασικό μάθημα επιλογής.

Να σημειωθεί πως και στο Ηράκλειο, υπάρχουν ήδη καταγγελίες  κυρίως από γονείς μαθητών.

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Συνδέσμου φιλολόγων Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News