default-image

Γέφυρες συνεργασίας στήνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ελλάδα
Γέφυρες συνεργασίας στήνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γέφυρες με τη Ρωσία, αρχίζει να στήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκτός απρόοπτου είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στα μέσα Ιουνίου στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής την πρώτη του συνάντηση.

Στο ξενοδοχείο, όπου είχε καταλύσει ο Ρώσος Πρόεδρος στο Καβούρι, θέλησε να γνωρίσει από κοντά τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον μόνο πολιτικό αρχηγό με τον οποίο συνομίλησε κατ'ιδίαν, εκτός βέβαια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παρά την προχωρημένη ώρα και την πίεση που υπήρχε ο Ρώσος Πρόεδρος ήθελε να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη για να έχει μια πρώτη εικόνα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει ένα καλό σύμμαχο στο πρόσωπο του Β. Πούτν.

Σε αυτό πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στη Μόσχα, καθώς εκτός από την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, επιθυμεί να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός.

Η κίνηση να επισκεφθεί τη Μόσχα, αν και εμπεριέχει για κάποιους και τον κίνδυνο υπερατλαντικών παρενεργειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως λένε διπλωμάτες, εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων στο εξωτερικό που κρίνονται κρίσιμες για την εικόνα των πολιτικών προσώπων οι οποίοι θεωρείται ότι είναι στον προθάλαμο της εξουσίας.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ηγέτες τους οποίους θεωρεί στρατηγικούς συμμάχους και γι' αυτό και δίνει και μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ όπως μεταδίδεται από το περιβάλλον του θα γίνουν και επισκέψεις σε άλλες χώρες.

Για την ιστορία, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, ο τότε αντιπρόεδρος Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας της Ν.Δ.με το κόμμα του Β. Πούτιν.

Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.η επιλογή του κ. Πούτιν να συναντήσει μετά τα μεσάνυκτα, παρά το πιεστικό του πρόγραμμα τον Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημασία και στέλνει μηνύματα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος στην κάμερα είπε ότι η «κάναμε πολλά για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων όταν εδώ στην Ελλάδα, βρισκόταν στην Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του κόμματός σας».

Ο Β. Πούτιν ανέφερε ότι είναι χαρά του που τον γνωρίζει προσωπικά και είπε: «Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του Κόμματός σας στη Βουλή των Ελλήνων, από τη σημερινή ημέρα, θα υποστηρίξουν τις κοινές μας πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης εξήρε και την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας δημόσια ότι έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος ενός Κόμματος το οποίο όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση το 2004 - 2009, έκανε πολλά πράγματα για να προωθήσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις.

«Οι δεσμοί των χωρών μας είναι πολλοί στενοί. Είναι δεσμοί που ανάγονται στις παραδόσεις μας, στη θρησκεία μας και στην κοινή γεωγραφική μας θέση. Νομίζω, ότι είναι σημαντικό ότι σε αυτήν τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική, ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο. Έχω και εγώ ένα προσωπικά έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενώπιον του κ. Πούτιν και μπροστά στην κάμερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ν.Δ., ως το κατεξοχήν μεγάλο κεντροδεξιό φιλελεύθερο Κόμμα, υπήρξε και παραμένει ανέκαθεν υπέρμαχο των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και συμπλήρωσε: «Και χαιρόμαστε - που έστω και με κάποια καθυστέρηση - η Κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Επί των γεωπολιτικών εξελίξεων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ειδικά στη βοήθεια που μπορεί να παράσχει και για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. «Υπάρχει μια κινητικότητα που μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους, αλλά φυσικά ακόμα τα δύσκολα είναι μπροστά μας» ανέφερε.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Πούτιν έγινε μια εξαίρετη συνάντηση και μια εξίσου ουσιαστική συζήτηση. «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας έχουν ισχυρές ιστορικές ρίζες φιλίας και συνεργασίας. Έχουν ταυτόχρονα, εξαιρετικά θετικές προοπτικές προς όφελος και των δύο λαών. Η Ρωσία βλέπει στην Ελλάδα μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου» είπε.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., η Ελλάδα βλέπει στη Ρωσία μια σταθερή φίλη χώρα με την οποία μπορούμε και πρέπει να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, από τον τουρισμό έως τη γεωργία, από τις διπλωματικές σχέσεις έως τον πολιτισμό και στο σύνολο των τομέων της οικονομίας.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, για τις οποίες συζήτησαν αρκετά με τον κ. Πούτιν και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το ουσιαστικό ενδιαφέρον που υπάρχει από Ρωσικής πλευράς.

«Πέραν των διμερών σχέσεων, που κατά κοινή μας διαπίστωση είναι άριστες, με τον κ. Πούτιν, κάναμε και μια επισκόπηση της ανησυχητικά ρευστής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μιλήσαμε βέβαια και για το Κυπριακό. Τέλος, από πλευράς μου είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις απόψεις και τις θέσεις της Ν.Δ. Υπογράμμισα τις πολλές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να επιτύχει, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει οριστικά τη χώρα μας, έξω από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών» τόνισε.

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News