Ελλάδα

Το απόγευμα στην Αθήνα ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Δέκα χρόνια μετά από την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έρχεται το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στη χώρα μας.


Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού, του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, σύμφωνα με την ΕΡΤ θα επικεντρωθεί:

στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),

στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και

τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών που αφορούν στην ενέργεια, στις μεταφορές, στον τουρισμό και στον πολιτισμό.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη Πούτιν στην Αθήνα ο στενός του συνεργάτης, Γιούρι Ουσάκοφ, προανήγγειλε τη σύναψη συμφωνίας προμήθειας πετρελαίου και πετρελαιοειδών ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ρωσικό κρατικό κολοσσό Rosneft και εκτίμησε πως ακόμα και ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες μπορεί να επισκεφτούν φέτος στην Ελλάδα.

Σχόλια