default-image

Αίτηση ακύρωσης της επένδυσης Τοπλού από τους αρχαιολόγους

Κρήτη
Αίτηση ακύρωσης της επένδυσης Τοπλού από τους αρχαιολόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη επένδυση που θα έχει καταστροφική επίπτωση για την προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη», αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, που ενημερώνει για σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

«Το Προεδρικό Διάταγμα, που υπεγράφη στις 7 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 38 ΑΑΠ/11-3-2016), δίνει το "πράσινο φως" για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου "Ίτανος Γαία" για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και γηπέδου γκολφ σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο της Σητείας. Ο ΣΕΑ, μαζί με δεκάδες φορείς και κατοίκους της περιοχής, έχει ήδη καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του ανωτέρω ΠΔ», σημειώνει ο ΣΕΑ. Και συνεχίζει:

«Δεν είναι μόνο οι εντοπισμένες αρχαιότητες που κινδυνεύουν να αποτελούν 'ντεκόρ' στις πίστες του γκολφ. Είναι και η βιοποικιλότητα της περιοχής, είναι το φυσικό τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με το χορτάρι που χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι πίστες του γκολφ. Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά της περιοχής οδήγησαν στην ένταξη του συνόλου της έκτασης στο Δίκτυο NATURA 2000 και ειδικότερα στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) GR 4320006, ενώ σημαντικό τμήμα της εντάσσεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖEΠ) GR 4320009, καθώς και την ένταξη του Γεωπάρκου Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εντάξεις που απαιτούν την ολιστική προστασία του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου», τονίζει ο ΣΕΑ.

Παράλληλα, πληροφορεί ότι «η περιοχή έχει εντοπισμένες αρχαιότητες, ενώ διατηρεί αναλλοίωτο το βραχώδες και άνυδρο φυσικό τοπίο που υπάρχει από την αρχαιότητα», όσο για τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας κάνει λόγο «για σπάνια κατάλοιπα της αρχαιολογίας του τοπίου, από την Εποχή του Χαλκού ακόμα, όπως αναβαθμούς καλλιέργειας, φράγματα κλπ, που τεκμηριώνουν τις διαχρονικές προσπάθειες των οικιστικών συνόλων να επιβιώσουν βρίσκοντας τρόπο να συλλέξουν και να χρησιμοποιήσουν με φειδώ το νερό, πολύτιμο αγαθό της περιοχής».

«Αυτό ακριβώς είναι που στην προτεινόμενη επένδυση δεν λαμβάνεται υπόψη», συμπληρώνει ο Σύλλογος και εξηγεί: «Στην πιο άνυδρη περιοχή της Κρήτης, πέρα από κάθε λογική αειφόρου ανάπτυξης και λογική χρήσης των διαθέσιμων φυσικών πόρων, σχεδιάζεται μια επένδυση που θα χρειαστεί τόνους νερού για να υπάρξει! Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού βασίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και το σεβασμό τους, αλλά και στην ιστορική μνήμη που μας διδάσκει πολλά και στο σήμερα. Το τοπίο, ο αρχαιολογικός πλούτος και η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι ο πραγματικός πλούτος, τον οποίο καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε», καταλήγει ο ΣΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News