Ελλάδα

Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης. Οι πρώτοι 1.110 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με 23 πούλμαν από τον καταυλισμό, στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι.

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, εξελίσσεται ομαλά. Σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη, είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γ.Κυρίτσης.

Τα πρώτα λεωφορεία, σύμφωνα με το in.gr, έφτασαν στις δύο δομές φιλοξενίας όπου γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων με βάση την υπηκοότητά τους.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί. Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτογράφους για πλάνα και εικόνες έχει επιτραπεί μόνο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Μέλη ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι έχουν περιορισμένη έως καθόλου πρόσβαση στον καταυλισμό και εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διανομή τροφίμων.

Μπουλντόζα μαζεύει τις σκηνές που έμεναν οι πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό. Με επιχείρηση που οργανώθηκε από την ΕΛΑΣ άρχισε η σταδιακή απομάκρυνση από τον καταυλισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και η μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.  

Στον καταυλισμό μπήκε το μεσημέρι μια (τουλάχιστον) μπουλντόζα. Εκτιμάται ότι σκοπός είναι να απομακρυνθούν οι σκηνές.

Ακόμη, το Reuters μετέδωσε ότι εντόπισε τα ξημερώματα μερικούς πρόσφυγες σε κοντινή από τον καταυλισμό απόσταση να τρέχουν για να αποφύγουν την μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας.

Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα.

Η περιοχή της Ειδομένης έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ήταν ενημερωμένοι από τη Δευτέρα για την επιχείρηση προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντάσεις.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Ειδικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. επιβλέπουν την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής

Την εκτίμηση ότι έως την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, έκανε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην επιχείρηση εκκένωσης.

«Μας ενημέρωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στον "καθαρισμό" των γραμμών, προκειμένου να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαχπελίδης και διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των γραμμών επί 66 μέρες, έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στους μεταφορείς.

«Αυτή την ώρα, 240 άδεια βαγόνια περιμένουν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να φορτώσουν, 40 γεμάτα είναι στα Σκόπια και επτά τρένα με προορισμό τη χώρα μας, είναι ακινητοποιημένα στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.

Εξάλλου, για «πολύ ήρεμη και οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης» έκανε λόγο η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι στον καταυλισμό παραμένουν μέλη της οργάνωσης παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ανθρώπους, που αναμένεται να απομακρυνθούν σταδιακά.

Έως στιγμής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν αποχωρήσει 18 λεωφορεία με περίπου 850 άτομα για δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια