default-image

Νορβηγός καθηγητής αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορα στο ΠΚ

Κρήτη
Νορβηγός καθηγητής αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορα στο ΠΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Βιολογίας αναγορεύει τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bergen της Νορβηγίας κ. Tron Frede Thingstad σε Επίτιμο Διδάκτορα  του Τμήματος  Βιολογίας την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 12:00, στο αμφιθέατρο «Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Τιμώμενου:

Ο Tron Frede Thingstad είναι καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Bergen στην Νορβηγία. Σπούδασε Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο του Oslo και έκανε την διδακτορική του διατριβή στην Μικροβιακή Οικολογία στο Πανεπιστήμιο του Bergen. Το επίκεντρο της ερευνητικής του εργασίας είναι οι μηχανισμοί που ελέγχουν τη δομή και λειτουργία του "αόρατου" (μονοκυτταρικού) μέρους της τροφικής αλυσίδας του ωκεανού.

Με το συνδυασμό τεχνητών τροφικών πλεγμάτων στο εργαστήριο, μελετών πεδίου σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, (νορβηγικά φιόρδ, Αρκτική , Μεσόγειος) και μαθηματικών μοντέλων, το έργο του έχει συμβάλει στο μετασχηματισμό του βασικού προτύπου στη θαλάσσια μικροβιολογία από μια έννοια απλοϊκή (θρεπτικά συστατικά - φυτοπλαγκτόν - ζωοπλαγκτόν) που επικρατούσε πριν 30 χρόνια, στο σήμερα αποδεκτό εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, που κυριαρχεί στην βιοποικιλότητα και την βιογεωχημεία των ωκεανών.

Ο καθηγητής Τ.F. Thingstad περιλαμβάνεται στον κατάλογο των highly cited ερευνητών στον τομέα των φυτικών και ζωικών επιστημών. Υπήρξε ένας από τους εμπνευστές της έννοιας του μικροβιακού βρόχου (microbial loop) κατά την δεκαετία του 1980 και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους.

Το 2010 τιμήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας με το Βραβείο Mοbius για την αριστεία στην επιστήμη και το Βραβείο John Martin ASLO 2005 για μια από τις εργασίες του με την μεγαλύτερη επιρροή στην Υδροβιολογία.

Είναι μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών καθώς και της Ακαδημίας Επιστημών της Δανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News