Ελλάδα

Στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, ενώ στο επίκεντρό της αναμένεται να βρεθεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.
 

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.
 
Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.


 
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
 
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλίες και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα ξεκινά με την υποδοχή των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50.

Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ηγετών (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ και θα ακολουθήσει η τελετή έναρξης εργασιών της Συνόδου.

Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».


 
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Σχόλια