Ελλάδα

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Αυτοβαυκαλίζεστε ως μεταρρυθμιστής

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο και τον κόφτη, εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτοβαυκαλίσεται ως μεταρρυθμιστής, καθώς δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε έντονα την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης και έκανε λόγο για συνδυασμό θράσους και δειλίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα καλύψει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και θα άρει το πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια. Όπως είπε, υπάρχει ποσοστό από το πλεόνασμα, ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2016, από το οποίο θα καλυφθούν τα ποσά για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και τα ειδικά μισθολόγια. Ανάλογα ποσά από το πλεόνασμα θα μπουν στον «δότη», όπως αποκάλεσε το Ταμείο αυτό ο πρωθυπουργός, και τα επόμενα χρόνια για άλλες δράσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε απόψε ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%. Τον συνεχάρη, δε, διότι έδωσε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν ύφεση, συνολικά 25% του ΑΕΠ» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για καταστροφική πολιτική τις κυβερνήσεις της ΝΔ και τόνισε: Δεν περνά καν από το μυαλό σας ότι αυτό που είπε με την ψήφο του ο κόσμος τον Σεπτέμβριο είναι ότι «αντέχουμε τις δυσκολίες, αρκεί να μην επιστρέψουν οι προηγούμενοι».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι λέει όχι σε μέτρα που υλοποιούν την συμφωνία που ψήφισε και η ΝΔ το καλοκαίρι. Απέδωσε, δε, την αλλαγή στάσης του προέδρου της ΝΔ, ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια στην παρέμβαση Σαμαρά, που τοποθετήθηκε με άκρως απαξιωτικό για το νέο Ταμείο τρόπο, κι έτσι δεν άφησε περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό.

Αναφερόμενος στο νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ανταπέδωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης για «ξεπούλημα», «προδοσία» και «άρση κυριαρχίας» λέγοντας ότι αυτό έχει έδρα την Ελλάδα, τον έλεγχο του έχει η κυβέρνηση και η Βουλή, καθώς και ότι δεν θα ξεπουλάει όπως το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Επιπλέον, είπε ότι το 50% των εσόδων θα πηγαίνει στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη και το υπόλοιπο 50% θα πηγαίνει σ χρέος της τρέχουσας δανειακής σύμβασης και όχι του συσσωρευμένου χρέους. Ακόμη, σημείωσε ότι στις ΔΕΚΟ δεν θα γίνουν απολύσεις και θα διατηρήσουν το καθεστώς τους οι υπάλληλοι.

Απέρριψε δε ως συκοφαντία τα περί κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας, επισημαίνοντας ότι ρητά στο νόμο ορίζεται πως το είναι Ταμείο είναι ειδικού σκοπού και η μετοχή του είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να μιλά η ΝΔ για προδοσία και άρση εθνικής κυριαρχίας και σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργον αν εντάσσονταν όλα τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απόψε οι ευρωπαίοι ηγέτες και εταίροι παίρνουν ένα μήνυμα ότι «υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και τώρα εκείνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πιστεύω ότι θα το κάνουν».

Όμως, για να υπάρξει απόφαση για το χρέος, θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει τη μάχη γιαυτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε η χώρα να πάει σε αυτό το κρίσιμο θέμα με κοινή εθνική γραμμή. Κατήγγειλε, δε, τον πρόεδρο της ΝΔ για ασχετοσύνη και λαϊκισμό γιατί δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το έλλειμμα των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η κυβέρνηση αγωνίζεται για ουσιαστική απομείωση του χρέους.

Σχόλια