default-image

Παιδιά Ε' Δημοτικού ζωγραφίζουν για τον Ν.Καζαντζάκη

Κρήτη
Παιδιά Ε' Δημοτικού ζωγραφίζουν για τον Ν.Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας η τάξη της Ε' Δημοτικού του 43ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου επισκέφτηκε τον τάφο του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί κα. Ελευθερία Καλούδη και ο κ. Γεώργος Αναγνωστόπουλος διάβασαν στις τάξεις τους το βιβλίο της Έλλης Αλεξίου Γ' Χριστιανικό Παρθεναγωγείο και έκαναν ένα οδοιπορικό με τα παιδιά για να πατήσουν στα χνάρια της συγγραφέως.

Το βιβλίο μιλάει για τον διορισμό της Έλλης Αλεξίου στο παρθεναγωγείο του Λάκκου (στο κέντρο του Ηρακλείου). Τότε ήταν ένα υποβαθμισμένο σχολείο και είχε μάλιστα τη ρετσινιά του «ψωροσχολειού».

Η Έλλη Αλεξίου ήταν αδερφή της πρώτης συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη, της Γαλάτειας. Πάνω σ' αυτό λοιπόν και πάντα με βάση το βιβλίο οι εκπαιδευτικοί σχεδίασαν και πραγματοποίησαν το εξής οδοιπορικό:

- Ξεκίνησαν από το παράρτημα της Βικελαίας βιβλιοθήκης (δίπλα στον Αγ. Ματθαίο).

- Φιλοξενήθηκαν από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του 8ου Δημοτικού σχολείου. Η διευθύντρια κα. Πόπη Λεβέντη μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του σχολείου. Έπειτα τα άφησε να παίξουν με ξύλινα παιχνίδια που είχαν κατασκευάσει τα παιδιά του 8ου Δημοτικού μαζί με του ΚΕΣΑΝ (Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου).

- Επόμενος σταθμός ήταν ο ναός του Αγίου Ματθαίου όπου τα παιδιά θαύμασαν ιστορικές εικόνες του Γεώργιου Καστροφύλακα και του Ιωάννη Κορνάρου.

- Συνέχισαν με την Αγία Παρασκευή όπου γνώρισαν μία εντελώς διαφορετική τεχνοτροπία από τον σύγχρονο αγιογράφο Μιχάλη Βασιλάκη.

- Κατευθύνθηκαν προς τον Λάκκο και στο πάρκο της περιοχής και είδαν τα graffiti που φιλοτέχνησαν σύγχρονοι καλλιτέχνες και συζήτησαν για το πώς συναντιέται το παρελθόν με το παρόν.

- Κατέληξαν στο Μνημείο του Καζαντζάκη όπου σχημάτισαν έναν κύκλο γύρω από τον τάφο και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τον συγγραφέα. Άφησαν στον τάφο του ίδιου και της Ελένης Καζαντζάκη ένα μικρό λεύκωμα με γνωμικά του συγγραφέα και σχέδια δικά τους, το οποίο είχαν μεταφράσει στα γερμανικά και στα γαλλικά με την βοήθεια των δασκάλων των ξένων γλωσσών του σχολείου.

Φεύγοντας τα παιδιά εκμυστηρεύτηκαν στους δασκάλους τους ότι τους άρεσε πολύ η συγκεκριμένη εμπειρία γύρω από τον τάφο γιατί έμοιαζε με εκδήλωση τιμής στη μνήμη του συγγραφέα. Στην ανησυχία των παιδιών ότι θα βρέξει και θα χαλάσουν οι ζωγραφιές που έφτιαξαν, οι κα. Καλούδη και ο κ. Αναγνωστόπουλος τα καθησύχασαν λέγοντας τους ότι αυτό ήταν το νόημα της πράξης «η ύλη είναι φθαρτή και θα καταστραφεί, αλλά η ψυχή που έβαλαν τα παιδιά όσο έφτιαχναν τις ζωγραφιές θα μείνει για πάντα μέσα τους».

Μαρία Αγάπακη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News