default-image

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ελλάδα
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκινήσει την Πέμπτη η συζήτηση στις επιτροπές και να ψηφιστεί την Κυριακή, ενόψει του Eurogroup της 24 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο, δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τον περίφημο "κόφτη", οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν με τροπολογία μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου την Κυριακή στην Ολομέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο που φέρνει μέτρα 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, με νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά και των ειδικών φόρων στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στην τηλεφωνία, και στον καφέ, ενώ περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στα δάνεια, ξεπερνά τις 7.000 σελίδες με τον μεγαλύτερο όγκο του να αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Τι συμπεριλαμβάνει το πακέτο - "φωτιά"

Η αρχή θα γίνει με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% από τον Ιούλιο του 2016, όπως μεταδίδει το kathimerini.gr, θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των αλκοολούχων ποτών, των τσιγάρων, του καφέ, του Ιντερνετ και της συνδρομητικής τηλεόρασης και θα κλείσει με τις αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο:

1. ΦΠΑ: Το 2005 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», αύξησε τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ από το 18% στο 19%. Οι επόμενες αυξήσεις (τρεις στο σύνολο) πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2010-2011 με υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε σε μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλότερους συντελεστές στους υψηλότερους. Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής από το 23% στο 24%, με στόχο την άντληση 450 εκατ. ευρώ.

2. Καύσιμα:

• Αυξάνεται κατά 3 λεπτά του ευρώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη. Αυτό σημαίνει ότι η λιανική τιμή θα αυξηθεί περίπου 4 έως 5 λεπτά το λίτρο (συνυπολογίζεται κιαι η αύξηση του ΦΠΑ).

• Αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της λιανικής κατά 10 λεπτά το λίτρο.

• Αυξάνεται κατά 5 λεπτά ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής του κατά περίπου 6 λεπτά του ευρώ.

• Αυξάνεται ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής.

3. Αυτοκίνητα: Αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα και θα καθορίζονται μόνο με βάση την εργοστασιακή τους αξία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κυβισμός, όπως ισχύει σήμερα. Οι νέοι συντελεστές που εξετάζονται έχουν ως εξής:

• 4% επί της λιανικής τιμής, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ.

• 8% επί της λιανικής τιμής, εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ.

• 20% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ.

• 25% της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ.

• 32% για Ι.Χ. με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και άνω.

Στο τέλος ταξινόμησης που προκύπτει με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα γίνονται εκπτώσεις και αυξήσεις ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει κάθε όχημα.

4. Αλκοολούχα: Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα στα 1.275 ευρώ το χιλιόλιτρο από 650 ευρώ σήμερα. Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής ΕΦΚ για τα αλκοολούχα που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

5. Καπνικά προϊόντα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται στο 26% από 20%, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση του πακέτου έως και 30 λεπτά. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή των στριφτών θα αυξηθεί κατά 26 λεπτά ανά 20 γραμμάρια καπνού.

6. Ηλεκτρονικό τσιγάρo: Επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης 10 λεπτά ανά ml υγρού.

7. Καφές: Ο φόρος στον καφέ θα είναι της τάξης των 2 έως 4 ευρώ κατά την εισαγωγή του προϊόντος. Οι αυξήσεις στη λιανική θα είναι της τάξης του 20%.

8. Τηλεφωνία: Eπιβολή ειδικού τέλους 5% στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας.

9. Συνδρομητική τηλεόραση: Επιβολή ειδικού τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιανουαρίου 2017.

10. Ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα: Ο φόρος θα αφορά τα ξενοδοχεία τριών αστέρων, 2 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Στα τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ και στα πέντε αστέρων 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στα ενοικιαζόμενα τριών κλειδιών ο φόρος θα είναι 0,5 ευρώ για κάθε ημέρα και 1 ευρώ στα τεσσάρων κλειδιών.

11. ΕΝΦΙΑ: Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Δείτε το Σχέδιο Νόμου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News