Ελλάδα

Β.Κεγκέρογλου: Πάρτε πίσω την κατάργηση του ΕΚΑΣ

«Να πάρει πίσω την κοινωνικά ανάλγητη απόφαση για κατάργηση του ΕΚΑΣ» ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ έδωσε ανάσα ζωής σε 400.000 περίπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: κ.Αλέξη Τσίπρα

ΘΕΜΑ: «Να πάρετε πίσω την κοινωνικά ανάλγητη απόφαση για κατάργηση του ΕΚΑΣ».

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ήταν μια κορυφαία πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους που δημιούργησε.Το ΕΚΑΣ έδωσε ανάσα ζωής σε 400.000 περίπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και θεσπίστηκε με τους νόμους 2434/1996 και τον ν. 2453/1997.

Η Κυβέρνηση σας, αντί της 13ης σύνταξης που υποσχέθηκε, ως αντιπολίτευση στους συνταξιούχους κάτω των 700€, επέβαλλε από τον Σεπτέμβρη αύξηση των εισφορών για την παροχή υγείας και στη συνέχεια αποφάσισε την κατάργηση του ΕΚΑΣ.Συγκεκριμένα υπογράψατε ότι από τον Μάρτιο του 2016, ξεκινά η σταδιακή κατάργηση με την μείωση του αριθμού των δικαιούχων κατά 20%, δηλ. κατά 80.000 περίπου.

Επειδή με την αλλαγή των εισοδηματικών ορίων, την οποία αποφασίσατε, το Υπουργείο Εργασίας ζητά πίσω το ΕΚΑΣ έξι μηνών από χιλιάδες δικαιούχους, που δεν θεωρούνται πλέον από εσάς χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1)Τι σας οδήγησε στην κοινωνικά ανάλγητη απόφαση της κατάργησης του ΕΚΑΣ;

2)Προτίθεστε, τουλάχιστον, να μεταθέσετε την εφαρμογή των νέων εισοδηματικών ορίων και να μην ζητήσετε πίσω τα ήδη καταβληθέντα στους χαμηλοσυνταξιούχους;

Σχόλια