Ελλάδα

Ο Χρυσόστομος Νικίας αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας

Σε Επίτιμο Διδάκτορα  του Τμήματος  Επιστήμης Υπολογιστών αναγορεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας κ. Χρυσόστομο Νικία την Τρίτη.

Η τελετή αναγόρευσης ξεκίνησε στις 11 το πρωί στο αμφιθέατρο «Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην  Πανεπιστημιούπολη Βουτών.

Λίγα λόγια για τον Χρυσόστομο Νικία

Ο  Χρυσόστομος Νικίας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Αποφοίτησε το 1970 από το Α' Γυμνάσιο Αμμοχώστου, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1972-1977) και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1978-1982), όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Connecticut (1982-1985) και το Πανεπιστήμιο Northeastern  της Βοστώνης (1985-1991).

Το 1991 διορίστηκε στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου τέθηκε επικεφαλής του κέντρου πολυμέσων, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε στο Integrated Media Systems Center (IMSC) με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αριστείας Engineering Research Centers (ERC) του NSF. Το 2001 εξελέγη Κοσμήτορας (Dean) της Σχολής Μηχανικών και το 2005 εξελέγη Αντιπρόεδρος και Πρύτανης (Provost & Vice President for Academic Affairs) του Πανεπιστημίου.

Στις 11 Μαρτίου 2010 επιλέχθηκε από το Board of Trustees του USC, ανάμεσα σε 75 υποψήφιους, ως ο 11ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου σε διαδοχή του Steven Sample. Ως Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Χρυσόστομος Νικίας έχει θέσει τον τομέα των ιατρικών επιστημών και της βιοτεχνολογίας, ως κύρια προτεραιότητα στην έρευνα και στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση σε διεπιστημονικά προγράμματα μηχανικής και ιατρικής. Το Chronicle of Higher Education αναγνώρισε  τον Δρ. Νικία ως έναν "prodigious fundraiser." Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της προεδρίας του, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) έλαβε περί τα 5 δις. δολάρια μέσω  δωρεών.

Το 2005 η κυπριακή πολιτεία τον τίμησε με το Κρατικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Το Μάιο του 2016 έλαβε το Ellis Island Medal of Honor από το National Ethnic Coalition of Organizations (NECO), βραβείο που δίδεται σε Αμερικανούς πολίτες με εθνικές ρίζες από άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίοι έχουν διακριθεί ιδιαίτερα στον επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό στίβο.

Ο Δρ Νικίας ξεχωρίζει  για την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού χρόνου αναλαμβάνει τη διδασκαλία ενός  σεμιναρίου στους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου, με θέμα την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της δραματικής τέχνης στην αρχαία Αθήνα.

Σχόλια