Ελλάδα

Βαρουφάκης: Με συμφωνία Τσίπρα απειλούσα με Grexit

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε για τους πρώτους μήνες της διαπραγμάτευσης μετά την ανάλυψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο AthensLive.gr.

O πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το in.gr, αποκάλυψε τη στρατηγική των απειλών που είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015, ενώ χαρακτήρισε τον Σόιμπλε «ένα ανίκανο ανθρωπάκι».

«Έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απείλησα τους Ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τονίζει ωστόσο ότι «δε θα ήταν ωραίο το θέαμα» σε περίπτωση Grexit.

«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι'αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό ήταν να διαπραγματεύεται με τους δανειστές στο Eurogroup «αξιοποιώντας» την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί, με το που το λες, βγαίνεις... Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός» λέει ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του.

Αποκάλυψε και έναν διάλογο που υποστηρίζει ότι είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε. «Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε "θα σε πετάξω έξω", του έλεγα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;».

Αναφερόμενος σε μια άγνωστη λεπτομέρεια από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, υποστηρίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι του είπε: «Σε εκλιπαρώ...».

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης, την προσπάθειά του να πιέσει την ΕΚΤ πρόδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος πήγε και είδε τον κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη και είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο...».

»Δείτε τη συνέντευξη από τη σελίδα του Athens Live στο Facebook

Ο κ. Βαρουφάκης προβλέπει ότι το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο: «Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις».

Σχόλια