Ελλάδα

Ψίχουλα στη Βιάννο από τα 17 εκατ. € για την πυρoπροστασία

"Ψίχουλα" αντιστοιχούν στη Βιάννο από τα 17 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Παρότι πρόκειται για πυρόπληκτη περιοχή όπου το 2012 κάηκαν 45.000 στρέμματα , το ποσό που αντιστοιχεί κάθε χρόνο στην πυροπροστασία είναι «καρμπόν» δηλαδή μόλις 19.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης «το ποσό αυτό δεν φτάνει για την ανάγκη πυροπροστασίας αφού δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών υποδομών, για την αγορά πυροσβεστικού αυτοκινήτου, την αποψίλωση πρανών, για δεξαμενή και για εφεδρικές γεννήτριες". Μάλιστα όπως σημειώνει ενοχλημένος ο δήμαρχος Βιάννου παρότι αρκετές φορές έχουν διαμαρτυρηθεί για το θέμα στο υπουργείο και συζητήθηκε το θέμα και στο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας , τίποτα δεν έχει αλλάξει .

Δήμοι χωρίς "δείγμα" δέντρου λαμβάνουν τεράστια ποσά

Έτσι όπως λέει υπάρχουν δήμοι της Αττικής χωρίς ούτε ένα πεύκο οι οποίοι θα λάβουν 150.000 ευρώ και άλλοι που κινδυνεύουν κάθε χρόνο από πυρκαγιές που παίρνουν ελάχιστα χρήματα. Κι αυτό γιατί το μόνο κριτήριο που τίθεται είναι το πληθυσμιακό.

16.890.000 ευρώ σε 318 δήμους

Όπως έγινε γνωστό σε επίπεδο χώρας 16.890.000 ευρώ σε 318 δήμους αναμένεται να διανείμει το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Οι πιστώσεις προορίζονται για προληπτικές παρεμβάσεις πυροπροστασίας, όπως καθαρισμό της βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κ.λπ.) και στα περιαστικά δάση, απομάκρυνση των ξερόχορτων που μάζεψαν οι ιδιοκτήτες από οικόπεδα και κήπους κατοικιών, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, αγορά σχετικού εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.λπ.), κάλυψη λειτουργικών εξόδων (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.λπ.) και κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στην απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, σημειώνεται ότι η κατανομή πραγματοποιήθηκε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη κριτήρια σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κ.λπ.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια