Ελλάδα

Αύξηση στις πωλήσεις των γενοσήμων

Τα γενόσημα ''τσίμπησαν'' στις πωλήσεις τους 8% το πρώτο τρίμηνο. Βασικός λόγος αυτής της ανόδου είναι η οικονομική στενότητα του Έλληνα ασφαλισμένου, ο οποίος αναγκάζεται να το επιλέξει, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει την αυξημένη του συμμετοχή.

Παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο, ανέφερε στο iatronet, τη χαρακτηριστική περίπτωση ενός σκευάσματος που είναι για τη νόσο Πάρκινσον. Η λιανική τιμή του είναι 35 ευρώ και η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι 23 ευρώ. Ακόμη και αν το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφηθεί με 0% συμμετοχή, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει από την τσέπη του 12 ευρώ!

Έτσι εξηγείται γιατί οι πωλήσεις των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και τη φετινή περίοδο κινούνται αυξητικά, με παράγοντες να ισχυρίζονται ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό «τσίμπησαν» ένα επιπλέον 8%. Σύμφωνα με πηγές, ο περσινός τους τζίρος ξεπέρασε τα 670 εκατ. ευρώ, ενώ από πλευράς τεμαχίων άγγιξαν σχεδόν τα 130 εκατ. συσκευασίες.

Μεγέθη που εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση, αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2011 -προ κρίσης δηλαδή- όπου τότε ο τζίρος ήταν 643 εκατ. ευρώ και τα τεμάχια 75 εκατ. συσκευασίες.

Μεσοσταθμικά, την προαναφερθείσα περίοδο, η αγορά των γενοσήμων φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία, παρουσίασαν άνοδο στον όγκο των πωληθέντων πάνω από 16,5% αλλά μόλις 1,5% σε αξία, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης τιμής που έχουν έναντι των πρωτοτύπων.

Η διαφορά τιμής ανάμεσα στο γενόσημο και το πρωτότυπο είναι 20%. Η ασφαλιστική τιμή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο πρωτότυπο είναι σχεδόν ίδια με την τιμή που κοστίζει στον ασφαλισμένο το γενόσημο. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η πορεία των γενοσήμων θα παραμείνει αυξητική και τα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων θα αποφασίζουν να πάνε κόντρα, ακόμη και στη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού τους να αγοράσουν μία «επώνυμη λύση» επιλέγοντας τελικά το ανάλογο φθηνότερο γενόσημο για το νόσημά τους.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν, στο σύνολο των διακινηθέντων σκευασμάτων τα γενόσημα πέρσι, βάσει των πωληθέντων τεμαχίων, έκλεισαν με μερίδιο της τάξης του 26,88% από 25,40% το 2014. Την ίδια περίοδο, το μερίδιό τους βάσει της αξίας τους διαμορφώθηκε σε 23,20% από 21,70% το 2014.

Σχόλια