default-image

"Οι κινήσεις της Κυβέρνησης φέρνουν αποτελέσματα"

Ελλάδα
"Οι κινήσεις της Κυβέρνησης φέρνουν αποτελέσματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη και μετά έχει αποτέλεσμα, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Έχει κατανοήσει πια ο ελληνικός λαός πως με τον αθόρυβο τρόπο τον οποίο λειτουργούμε και παρά τη μεγάλη πίεση την οποία δεχθήκαμε από τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη αλλά και από αυτούς που εδώ στην Ελλάδα δεν κοιτούσαν το συμφέρον της χώρας, αλλά το μικροκομματικό δικό τους συμφέρον, αυτή η μάχη που δίνουμε από τον Σεπτέμβρη και μετά έχει αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώνουν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. «Αναγνωρίστηκε από όλους τους θεσμούς ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μετά από τη συμφωνία του Αυγούστου έχουν αποδώσει. Είναι πρώτη φορά που ανοίγει το θέμα του χρέους με συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Θα προχωρήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. που προβλεπόταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σημείωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή από τη Βουλή, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν προοδευτικότητα και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Συμβάλλουν και συνεισφέρουν μόνο τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα αυτήν την περίοδο με βάση τους περιορισμούς που είχαμε, και ελαφρύνονται πλήρως αυτοί οι οποίοι είχαν υποφέρει όλη την προηγούμενη περίοδο».

«Είναι πολύ μικρό το ποσοστό το οποίο θα πληρώσει με τη μείωση του αφορολόγητου» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πήρε 5,4 δισ. μέτρα, ενώ η ΝΔ είχε πάρει 64 δισ. και είχε δεσμευτεί για 8 δισ. για τη διετία 2015-2017.

«Ο δημοσιονομικός διορθωτής θα ενεργοποιηθεί εφόσον και εάν. Τα πλεονάσματα τα οποία είναι 0,5% και 1,5% για τα επόμενα δύο έτη δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστούν. Άρα, μιλάμε για το 3,5% του 2018 που θα βγει με τα στοιχεία της Eurostat το 2019. Μέχρι το 2019 και σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους το οποίο θα δουλέψει προς όφελος της οικονομίας δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί» εκτίμησε για τον αυτόματο διορθωτή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News