default-image

Η Ελλάδα στον ΟΗΕ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Πολιτισμός
Η Ελλάδα στον ΟΗΕ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα προσφυγής στην διεθνή δικαιοσύνη για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian τονίζοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού διερευνά νέους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ασκήσει αγωγή κατά του Βρετανικού Μουσείου.

Την ώρα που ετοιμάζεται μια καμπάνια που θα σηματοδοτεί τα 200 «αιχμαλωσίας» των αρχαιοτήτων στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, η Αθήνα εργάζεται εντατικά για να οικοδομήσει συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τη μακροχρόνια διαμάχη για τον επαναπατρισμό των γλυπτών.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε να καταλήξουν σε έναν ενιαίο διεθνή οργανισμό, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να συνεργαστεί μαζί μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξή του.

«Αν τα Ηνωμένα Έθνη αντιπροσωπεύουν όλα τα έθνη του κόσμου και αν όλα πουν "τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν", τότε θα προσφύγουμε στα δικαστήρια επειδή το Βρετανικό Μουσείο στρέφεται κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε. «Δεν θεωρούμε ότι ο Παρθενώνας είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».

Ο κ. Μπαλτάς πάντως παραδέχεται πως με τα δικαστήρια πάντα υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική ετυμηγορία, γεγονός που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην προσπάθεια επαναπατρισμού των Μαρμάρων.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς πλησιάζει η «μαύρη επέτειος», όταν πριν από 200 χρόνια το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε, 7 Ιουνίου του 1816,  για να αγοράσει τη συλλογή από τον Λόρδο Έλγιν.

Ο Guardian κάνει λόγο για την πιο μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη του κόσμου, η οποία, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, αναμένεται να κλιμακωθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News