default-image

Πόσο έξυπνοι είναι οι Κρητικοί;

Κρήτη
Πόσο έξυπνοι είναι οι Κρητικοί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να έχει κάποιος κοφτερό μυαλό θεωρείται χάρισμα. Είναι κάτι που το έχεις εκ γενετής αναφορικά με το πόσο εύστροφος γεννιέσαι. Είναι όμως και κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη μελέτη και τη γνώση.  

Στη MENSA όμως γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα παρεξηγείται η έκφραση «χαρισματικό παιδί» ή «χαρισματικός άνθρωπος». Είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης; Μπορεί και όχι... Ενδιαφέρεται για όλα τα μαθήματα και του αρέσει πολύ το σχολείο; Μπορεί και όχι... Όπως και να έχει όμως, τα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν είναι η εξαιρετική ταχύτητα εκμάθησης, το εκτενές λεξιλόγιο, η δυνατή μνήμη, η περιέργεια, η ωριμότητα, η αίσθηση του χιούμορ, η παρατηρητικότητα, η ευαισθησία και η ζωηρή φαντασία... Χαρακτηριστικά που παρατηρούνται συνήθως στα χαρισματικά παιδιά και στους ευφυείς ανθρώπους.

Οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σημαίνει χαρισματικότητα και ποια η επίδρασή της πάνω στο παιδί τους. Ωστόσο, τα χαρισματικά παιδιά ξέρουν ότι διαφέρουν, όπως το ξέρουν και όλα τα άλλα παιδιά γύρω τους. Όπως ομοίως συμβαίνει και με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ευφυείς ανθρώπους, που υπάρχουν ανάμεσά μας. Μένει μόνο να το αποδείξουν. Πώς; Μα, συμμετέχοντας στο τεστ της ΜΕΝSA. Αφού δεχτούν την πρόκληση και εκπλαγούν ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές τους, αλλά και το πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να αποβεί η παρέα ανθρώπων με υψηλό IQ.

Τι είναι ΜΕΝSA

Η MENSA είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που σκοπό έχει την αναγνώριση, την υποστήριξη, την έρευνα και την προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας, αλλά και τη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος με πολλαπλά διανοητικά ερεθίσματα για τα μέλη του. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τούς κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού. Ο οργανισμός αποτελεί ένα σύνολο ανθρώπων που απέχουν στατιστικά από το μέσο όρο και τους παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ενταχθούν, να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να αλληλεπιδράσουν.

Όλα τα μέλη της MENSA είναι ισότιμα, ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος, πολιτικών πεποιθήσεων, επαγγέλματος και κοινωνικής τάξης. Ως εκ τούτου, η MENSA ως σύνολο δεν έχει και δε διατυπώνει πολιτικές ή θρησκευτικές θέσεις, ενώ μοναδικό κριτήριο για την εισαγωγή στη MENSA αποτελεί o Δείκτης Νοημοσύνης, που μετριέται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, τη σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Ο δείκτης ΙQ στην Κρήτη

Τα μέλη της ΜΕΝSA από την Κρήτη αγγίζουν έως αυτή τη στιγμή περίπου τα 60 άτομα. Νούμερο αρκετά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό του νησιού, αλλά και το ότι άλλες ελληνικές περιφέρειες δεν εκπροσωπούνται καν στη ΜΕΝSA. Πράγμα που δείχνει ότι οι Κρητικοί διαθέτουν μεγάλη ευστροφία. Εξεταστές της ΜENSA στην Κρήτη είναι ο κ. Μανώλης Μανούσος και ο Μενέλαος Καρανδεινός.

Εμείς, με αφορμή τη διεξαγωγή των τεστ της MENSA, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Κρήτη στα τέλη του μήνα που διανύουμε, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Μανούσο, ο οποίος μας ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια πώς μπορεί κανείς να γίνει μέλος της ΜΕNSA. Πόσο γνωρίζουν οι Έλληνες την ύπαρξή της, αλλά και πόσο αναζητούν να αποδείξουν την ευστροφία τους. Ο ίδιος μας αποκάλυψε και ποιος λαός θεωρείται τελικά ο πιο «έξυπνος» παγκοσμίως, με βάση πάντα τη συμμετοχή στα τεστ και τα αποτελέσματα της ΜΕNSA. Όσα μας είπε ο κ. Μανούσος έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για όποιον θα ήθελε να λάβει απάντηση στο αν διαθέτει κοφτερό μυαλό ή όχι...

Αναλύοντας ένα-ένα όλα αυτά, όπως μας είπε ο κ. Μανούσος, σε τοπικό επίπεδο, εκείνοι που διαχρονικά μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν το τεστ «είναι οι μαθηματικοί και οι φοιτητές, προερχόμενοι κυρίως από το Πολυτεχνείο Χανίων, ενώ ανάμεσα στα δύο φύλα, τα αγόρια που κάνουν το τεστ φαίνεται να είναι περισσότερα από τα κορίτσια».

Παγκοσμίως, πρώτοι σε υψηλό Δείκτη Νοημοσύνης (ΙQ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, έρχονται οι Ασιάτες, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Αφρικανοί. Οι Έλληνες, ωστόσο, σύμφωνα με τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα των τεστ, βρίσκονται σε πιο χαμηλές θέσεις της λίστας, κάτι που προφανώς οφείλεται από τη μια στο ότι είναι λίγοι εκείνοι που συμμετέχουν στα τεστ της MENSA, και από την άλλη στον πληθυσμό της χώρας μας, που σαφώς είναι μικρότερος σε σχέση με τις παραπάνω χώρες, που σημαίνει ότι πληθυσμιακά η συμμετοχή της χώρας μας στα τεστ είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου.

Πώς δημιουργήθηκε η MENSA

Όλα ξεκίνησαν το 1946, όταν o εκκεντρικός Αυστραλός Roland Berrill και o Βρετανός δρ Lancelot Ware μοιράστηκαν το ίδιο τρένο. Ο Roland ήταν δικηγόρος που σπούδασε στην Αγγλία, ενώ ο δρ Lancelot ήταν φοιτητής στην Οξφόρδη. Μόλις είχε τελειώσει ο παραλογισμός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η ανάγκη να επικρατήσει η λογική ήταν πλέον επιτακτική. Οι δυο τους οραματίστηκαν μια κοινότητα ανθρώπων με υψηλή ευφυΐα, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν πίσω στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη ζήσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες καταστροφικές στιγμές.

Έτσι, η ιδέα για ένα τεστ ευφυΐας στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία της MENSA. Ο δρ Lancelot Ware πιστώθηκε την ιδέα της δημιουργίας της MENSA - High IQ Society, αλλά ο Roland Berrill ήταν αυτός που την ίδρυσε με τη συνήθη έννοια της κοινότητας την 1η Οκτωβρίου του 1946, στην Οξφόρδη. Η λέξη «MENSA» είναι λατινική και σημαίνει «στρογγυλό τραπέζι». Ως εκ τούτου, ο οργανισμός είχε στόχο να φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους κάθε υπόβαθρου και κάθε άποψης, να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται ισότιμα.

Σήμερα έχουν δημιουργηθεί εθνικές λέσχες MENSA σε πάνω από 45 χώρες του κόσμου, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 122.000 μέλη σε περίπου 100 χώρες. Τα μέλη του οργανισμού έχουν διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικά επαγγέλματα, ηλικία που κυμαίνεται από 2 μέχρι 94 ετών, και όλα τα ακαδημαϊκά επίπεδα. H MENSA διοργανώνει ετησίως 3 μεγάλες συναντήσεις (Annual Gathering) σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, όπου συζητούνται σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, φιλοσοφικά ζητήματα, αλλά και καθημερινές ανησυχίες.

Σε αυτά τα πλαίσια δίνονται διαλέξεις και οργανώνονται ομάδες δράσης. Ο οργανισμός έχει θεσπίσει επίσης ανταλλαγές ηγετικών στελεχών (Leadership Exchange Ambassador Program) για τη διαρκή ανανέωση και αξιοποίηση καινούργιων πρακτικών και τεχνογνωσίας, ενώ έχει ιδρύσει και ένα ίδρυμα, MENSA Foundation, το οποίο εκδίδει το δικό του επιστημονικό περιοδικό, κάνει έρευνα επάνω στην ανθρώπινη ευφυΐα και δίνει υποτροφίες για την υποστήριξη των μελών, αλλά και των σκοπών της MENSA.

Η ελληνική ΜΕΝSA

Μέχρι το 1986 δεν υπήρχε ελληνική MENSA. Υπήρχαν όμως Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και είχαν γίνει μέλη της διεθνούς MENSA. Δύο λοιπόν από τους Έλληνες που έγιναν μέλη μέσω της αγγλικής MENSA σκέφτηκαν το 1979 να ξεκινήσουν ένα παράρτημα της διεθνούς MENSA στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι τα πρώτα μέλη εδώ θα κατόρθωναν να ιδρύσουν την εθνική MENSA. Οι Έλληνες αυτοί είναι ο Μάρκος Δραγούμης - τότε πρόξενος της χώρας μας στο εξωτερικό - και ο Ανδρέας Ριζόπουλος, εκείνη την εποχή εκδότης της "Πρωινής" των Πατρών και του περιοδικού "Δημοσιότητα".

Έτσι άρχισε μια σειρά ανεπίσημων δραστηριοτήτων. Σήμερα, η ομάδα της ελληνικής MENSA, με έδρα την Αθήνα, είναι ενεργή με πολλές δράσεις των μελών της, που αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα: Από συναντήσεις για επιτραπέζια παιχνίδια, επίλυση γρίφων λογικής, ποδηλατάδες, περιηγητικές εκδρομές, αλλά και επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, παραστάσεις (θεατρικές και κινηματογραφικές), μέχρι οργανωμένες δράσεις για αιμοδοσία, διασωστική και φιλανθρωπία. Κάθε μέλος μπορεί να συμμετάσχει στις Ομάδες Ειδικών Ενδιαφερόντων (SIG) κλασικής μουσικής, φυσικής, φωτογραφίας, σκακιού, αστρονομίας, πληροφορικής, ποίησης, φιλοσοφίας, καριέρας, υγείας και άθλησης, προσωπικής βελτίωσης, γρίφων λογικής και πολλές άλλες.

Η MENSA παρέχει ένα πλαίσιο από ελκυστικές προοπτικές τόσο για τα μικρότερα όσο και για τα μεγαλύτερα μέλη. Στη MENSA μπορεί κανείς να συναντήσει και να συναναστραφεί με άτομα όλων των ηλικιών και να ενημερώνεται για συναντήσεις και δράσεις που γίνονται από τις αντίστοιχες λέσχες απ' όλες τις χώρες του κόσμου. Στο χώρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και πραγματοποιούνται ομιλίες για πολλά ενδιαφέροντα θέματα, από διαχείριση κινδύνων (risk management) μέχρι ιστορική συζήτηση για το δυτικό πολιτισμό. Τα μέλη ανταλλάζουν τις απόψεις τους ελεύθερα στις συναντήσεις, διοργανώνουν παρουσιάσεις για τις ομιλίες, αλλά και εκφράζονται μέσω άρθρων, επιστημονικών δημοσιεύσεων, σκίτσων, κόμικς, δικών τους γρίφων, ποιημάτων και διηγημάτων, μέσα από το πλούσιο σε ύλη περιοδικό που εκδίδεται σε εξαμηνιαία βάση.

Σήμερα η ελληνική MENSA βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Full National MENSA), έχει ψήφο στο συμβούλιο προέδρων της Διεθνούς MENSA (MI) και αριθμεί πάνω από 800 ενεργά μέλη, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Αναλαμβάνει, σε συνεργασία με ειδικούς, παιδαγωγικές δράσεις μέσα από το Hellenic MENSA Academy, είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων Λογικής (World Puzzle Federation) και λαμβάνει μέρος σε επιστημονικές έρευνες αναφορικά με τις συμπεριφορές και τις ανάγκες ευφυών ανθρώπων.

Ο οργανισμός έχει συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, διεξάγει ομαδικά τεστ IQ σε όλη την Ελλάδα και στα πλαίσιά του λειτουργούν δεκάδες Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (SIG). Η ελληνική MENSA διοργανώνει διαλέξεις, συναντήσεις, think-tank groups και συνέδρια, ενώ κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στην κοινωνία.

ΥΨΗΛΟ IQ

Πώς γίνεσαι μέλος MENSA

Για να γίνει κάποιος μέλος της MENSA πρέπει να έχει δείκτη νοημοσύνη (IQ - Intelligence Quotient) που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ως αποδεικτικό του δείκτη νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα αποτελέσματα των τεστ που διεξάγει η ελληνική MENSA, καθώς επίσης και κάθε άλλη MENSA ανά τον κόσμο.

Το τεστ που διεξάγει η ελληνική MENSA είναι το FRT Form A (Figure Reasoning Test) στην κλίμακα Wechsler (sd15) και το όριο εισαγωγής είναι 131, αποτελείται μόνο από σχηματικές παραστάσεις, ώστε να μπορεί να απαντηθεί απ' όλους (ακόμη και από αυτούς που δε γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση) και δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Το τεστ αποτελείται από 45 ερωτήσεις που όλο και δυσκολεύουν, γίνονται πιο περίπλοκες, ενώ ο χρόνος επίλυσης του τεστ είναι 20 λεπτά. Οι απαντήσεις που θα δώσετε θα αξιολογηθούν από τον πιστοποιημένο ψυχολόγο στη MENSA International (MIL), το National Supervisor Psychologist (NSP). Σε κάθε, περίπτωση η όλη διαδικασία είναι εμπιστευτική και μόνο εσείς θα μάθετε το αποτέλεσμα.

Ανακοινώνεται εκ των προτέρων στο δικτυακό χώρο της MENSA, και η συμμετοχή κοστίζει 30 ευρώ (για φοιτητές, μαθητές και άνεργους ΟΑΕΔ κοστίζει 20 ευρώ). Για τη συμμετοχή στα ομαδικά τεστ δε χρειάζεται πρότερη επικοινωνία, θα πρέπει όμως να έχετε μαζί σας έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας. Ειδικά για παιδιά ηλικίας 10 ετών έως 14, διεξάγεται το τεστ FRT - J (Junior). Για παιδιά ηλικίας 5,5 έως 10 ετών, πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο με τη MENSA ψυχολόγο το τεστ WISC-ΙΙΙ, που είναι το μοναδικό σταθμισμένο στην Ελλάδα τεστ γι' αυτή την ηλικία. Σε περίπτωση που δεν επιτύχετε σκορ εισαγωγής στη MENSA, αλλά επιθυμείτε να ξαναδοκιμάσετε, το τεστ μπορεί να επαναληφθεί 2 φορές ακόμη, σε διαστήματα μεταξύ τους άνω των 6 μηνών. Το τεστ γίνεται μια φορά, αλλά ο χαρακτηρισμός του ευφυούς ανθρώπου σε ακολουθεί αιώνια!

21 και 22 ΜΑΪΟΥ

Τεστ στην Κρήτη

Οι Κρητικοί που θα επιθυμούσαν να μάθουν αν κατατάσσονται στους ευφυείς ανθρώπους δεν έχουν παρά να συμμετάσχουν στο ομαδικό τεστ της ΜENSA, που οργανώνεται και κάθε χρόνο το Μάιο. Συγκεκριμένα, το τεστ φέτος στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, στις 12:30 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Apollonia", στην Αμμουδάρα.

Στα Χανιά στις 21 Μαΐου, ενώ ενδέχεται να γίνουν τεστ και στη Σητεία στις 23 Μαΐου. Όποιος θέλει να συμμετάσχει αρκεί απλά να βρίσκεται εγκαίρως την ώρα και την ημέρα που γίνεται το τεστ στο χώρο που έχει οριστεί και να δηλώσει συμμετοχή, κρατώντας μόνο την ταυτότητά του.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλο το χρόνο γίνονται και ατομικά τεστ, αρκεί μόνο ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της ΜENSA και να πει ότι θέλει να εξεταστεί.

«Για να γίνει κανείς μέλος της MENSA δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Τα τεστ είναι σχηματικά και αυτό που ζητείται είναι να καταφέρεις να συνδυάσεις τα σχήματα, απ' όπου φαίνεται και ο δείκτης νοημοσύνης σου. Τα τελευταία 7 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των μελών της Ελληνικής MENSA, λόγω του ότι ο κόσμος ενημερώθηκε και άρχισε να συμμέχει πιο ενεργά στα τεστ. Έτσι, από 200 γίναμε 800 μέλη σε όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Μανούσος, τονίζοντας πως, αν κάποιος θέλει να συμμετάσχει στα τεστ της ΜΕΝSA στην Κρήτη, να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό και να ανακαλύψει αν ανήκει στο 2% των εξυπνότερων ανθρώπων του κόσμου, αρκεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα: http://www.mensa.org.gr/ και να δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο τεστ...

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News