default-image

Εκτός Σένγκεν για ακόμα έξι μήνες

Ελλάδα
Εκτός Σένγκεν για ακόμα έξι μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διατήρηση των έκτακτων διασυνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν για άλλους έξι μήνες πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα -παρά την πρόοδο που σημείωσε- δεν κατάφερε να εξαλείψει κενά στον έλεγχο των συνόρων της.

Η χθεσινή πρόταση της Κομισιόν (προς το Συμβούλιο της Ε.Ε.) βασίζεται στα ευρήματα της πρόσφατης αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία έγινε το διάστημα 10 - 16 Απριλίου και εντόπισε ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό. «Για όσο διάστημα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων, οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να διατηρηθούν», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, επισημαίνοντας πάντως ότι, χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο «πεδίο».

Παράλληλα, ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών εξακολουθεί να φιλοξενείται στην Ελλάδα και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και επομένως παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος μετακίνησής τους εντός της Ε.Ε. Στην πρότασή της η Κομισιόν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε πέντε χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) να επεκτείνουν για άλλους έξι μήνες τους ελέγχους στα σύνορά τους. Ταυτόχρονα, η Γαλλία έχει κοινοποιήσει την ανάγκη ελέγχων (για λόγους ασφαλείας) στα σύνορά της μέχρι το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2016.

Σημειώνεται ότι μετά την αιφνιδιαστική αξιολόγηση Σένγκεν του περασμένου Νοεμβρίου οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. είχαν συντάξει έκθεση - κόλαφο για την Ελλάδα (βλ. φύλλο της 17/2), στην οποία επεσήμαιναν ότι δεν γινόταν δακτυλοσκόπηση όλων των αλλοδαπών που έφταναν στη χώρα, ότι δεν ελέγχονταν στις βάσεις δεδομένων Σένγκεν και Ιντερπόλ τα διαβατήρια των παράνομων μεταναστών και ότι οι σαρωτές (scanners) δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρησιμοποιούνταν, καθώς δεν υπήρχε σύνδεση Ιντερνετ!

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Κομισιόν ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης και έδωσε περιθώριο τριών μηνών στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβει μια σειρά από μέτρα ώστε να μην παραταθούν χρονικά οι συνοριακοί έλεγχοι από τις χώρες που τους είχαν επαναφέρει. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Ελλάδα (διά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) συνέταξε και παρουσίασε στην Κομισιόν action plan για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, τα δεδομένα που προέκυψαν χθες επιβεβαίωσαν ότι οι αρμόδιες αρχές (ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό) δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, στόχος είναι η επαναφορά στην ομαλότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού για τη δικαιότερη κατανομή των αιτήσεων ασύλου σε περιπτώσεις κρίσεων προτείνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο διαδικασίας μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η «ρήτρα» ανακατανομής των αιτούντων θα διαμορφώνεται με βάση το μέγεθος και τον πλούτο μιας χώρας, ενώ όσες χώρες θα αρνηθούν να μετάσχουν θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν «εισφορά αλληλεγγύης» (αλλιώς πρόστιμο) ύψους 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο, που σε διαφορετική περίπτωση θα όφειλαν να φιλοξενήσουν. Τέλος, χθες, η Κομισιόν πρότεινε την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους Τουρκίας που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., όπως προέβλεπε η συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News