default-image

Το "Wines of Crete" σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Πορτογαλία

Ελλάδα
Το "Wines of Crete" σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Πορτογαλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Πορτογαλία ταξίδεψαν μέλη του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης - "Wines of Crete" με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας πάνω στην δικτύωση, την αμπελουργία και τον οινοτουρισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Αφετηρία του οινικού εκπαιδευτικού ταξιδιού αποτέλεσε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, Porto. Σε οινοποιεία της περιοχής δοκιμάστηκαν τα διάσημα κρασιά Port, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής και οινοποίησης.

Το Port είναι ένα πολυποικιλιακό κρασί που παράγεται στη κοιλάδα Douro, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας. Η περιοχή του Douro είναι ένα από τα παλαιότερα οινοπαραγωγικά μέρη του κόσμου και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2001.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο του Douro, ένα μουσείο, πολλαπλών χρήσεων, σχεδιασμένο για τη συλλογή, διατήρηση και τη διάδοση της οινικής κληρονομιάς της Πορτογαλίας.

Στο μουσείο παρουσιάζεται η ιστορία της αμπελουργίας και του κρασιού της περιοχής, το οποίο συνεργάζεται με τα τοπικά οινοποιεία, διοργανώνοντας γευστικές δοκιμές. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα από την ένταξη της περιοχής στα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, και πως έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην πόλη Barcelos, ο εκπαιδευτικός φορέας "Intercultural Association Mobility Friends", διοργάνωσε τελετή απονομής πιστοποιητικών παρακολούθησης του προγράμματος των συμμετεχόντων.

Καθ' όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και γευστικές δοκιμές σε οινοποιεία που βρίσκονται σε περιοχές Π.Ο.Π. της Πορτογαλίας. Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στο "Δίκτυο του Δρόμου του κρασιού Alvarinho", των λεγόμενων πράσινων κρασιών (Vinho Verde). Το δίκτυο αριθμεί 25 μέλη, έχει δημιουργηθεί από το δήμο Melgaco και η βασική του λειτουργία είναι η προβολή των κρασιών των μελών του.

Σημαντική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Δίκτυο κρασιού Πορτογαλίας, "Wines of Portugal". Στην συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για τις τοπικές ποικιλίες και γευστική δοκιμή κρασιών από τρεις διαφορετικές περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ της Πορτογαλίας. Το "Wines of Portugal" έχει δημιουργηθεί από τα οινοποιεία της Πορτογαλίας με την στήριξη του κράτους, για την κοινή προβολή του πορτογαλικού κρασιού.

Την ευκαιρία να επισκεφτούν το εργοστάσιο παράγωγης φελλών του κου Alves, είχε επίσης η ομάδα Erasmus+ από το "Wines of Crete". Έγινε ξενάγηση στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου από τον κο Alves, ο οποίος εξήγησε την διαδικασία παραγωγής.

Επόμενη στάση ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Adega de Borba. Ο Συνεταιρισμός απορροφά σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή της περιοχής, αριθμεί σήμερα 300 μέλη και είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας. Έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και γευστική δοκιμή από την επικεφαλή των οινολόγων του συνεταιρισμού κα Maria Joao Rosado και την υπεύθυνη ξενάγησης κα Rita Silva.

Τελευταίο οινικό σταθμό αποτέλεσε η περιοχή Σετουμπάλ της Πορτογαλίας, όπου εκεί η ομάδα του "Wines of Crete", πληροφορήθηκε για τον τρόπο παραγωγής των κρασιών Moscatel.

Παράλληλα, ανάμεσα στις εκπαιδευτικές επισκέψεις το Wines of Crete ξεναγήθηκε στην πόλη του Porto, στην περιοχή του Douro, την Braga, στο Aveiro, το Cascais, στο Cabo da Roca, στην Sintra, στην Valenca αλλά και την πρωτεύουσα Λισαβώνα, γνωρίζοντας τις υπόλοιπες πτυχές της Πορτογαλικής κουλτούρας. Το "Wines of Crete" γνώρισε διάφορες πτυχές του οινικού πολιτισμού της Πορτογαλίας, όπου απέσπασε εμπειρίες, τεχνογνωσία αλλά και πολύτιμες ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News