default-image

Τέσσερις στόχοι Μητσοτάκη εντός και εκτός κόμματος

Ελλάδα
Τέσσερις στόχοι Μητσοτάκη εντός και εκτός κόμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογική ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος αιφνιδιασμός από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, κινητοποίηση με στόχο να καταστεί κυρίαρχο το «γαλάζιο» αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έμφαση στο νέο πρόγραμμα του κόμματος, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής και ξεκάθαροι όροι τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους πιστωτές. Σε αυτό το τρίπτυχο κινείται η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με το βλέμμα στην επιλογή της κυβέρνησης να αναβιώσει «ημέρες του 2015», οδηγώντας τη διαπραγμάτευση σε οριακές και πάλι καταστάσεις.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήλθε ενισχυμένος από το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο σε όρους εσωτερικών συσχετισμών όσο, κυρίως, σε ό,τι αφορά το μήνυμα που εστάλη προς την κοινωνία, που -παράλληλα με τους πάγιους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς για τις θέσεις της νέας Πολιτικής Επιτροπής- ήταν το κυρίως ζητούμενο της συνεδριακής διαδικασίας.

Ο, ανήμερα το Πάσχα, 111 ημερών πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε να ορίσει τη «γαλάζια» παράταξη ως τον μόνο φορέα που μπορεί να αμφισβητήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς όσους («δεν με νοιάζει τι ψήφισαν ή σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν ο παππούς τους») πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και στην επιστροφή της σε συνθήκες κανονικότητας. Για τους παρατηρητικούς, το πρώτο «άνοιγμα» όντως έγινε, την περασμένη εβδομάδα, στο Συνεδριακό Κέντρο των Σπάτων, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο. Από τους 2.196, όπως τους καταμέτρησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συμμετείχαν στις θεματικές συζητήσεις του συνεδρίου, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν και δεν έχουν κομματική ταυτότητα.

Η συνέχεια, ωστόσο, αναμένεται πιο δύσκολη, καθώς πλέον αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και ειδησεογραφικά πιο ενδιαφέρουσα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα χρόνου να ωριμάσουν οι συνθήκες ένταξης προβεβλημένων στελεχών άλλων χώρων στις τάξεις της Ν.Δ. Ηδη στελέχη που θήτευσαν στη Δράση και εν συνεχεία στο Ποτάμι βρίσκονται, εκ των πραγμάτων, σε επαφή με τη Ν.Δ. (καθώς ο κ. Μητσοτάκης διατηρούσε προνομιακές επαφές με τον συγκεκριμένο χώρο), ενώ οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής βουλευτών του κόμματος στις «γαλάζιες» λίστες παραμένουν έντονες, πλην όμως ουδεμία ανακοίνωση θα υπάρξει πριν δρομολογηθούν εκλογικές εξελίξεις.

Την επαύριο του συνεδρίου, το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά και για τον νέο γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι να εντείνουν την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση αλλά και να επιμείνουν στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Πρώτο στοίχημα αποτελούν οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου, όπου, μετά και τις εντάσεις στην ΟΝΝΕΔ, με τη διαγραφή του προέδρου της Οργάνωσης, ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει.

Παράλληλα με τη μάχη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο «γαλάζιος» σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων στην Περιφέρεια αλλά και επισκέψεις-περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, με στόχο, όπως είπε ο ίδιος προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, «να διαμορφώσουμε παντού σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, σε όλα τα δίκτυα επικοινωνίας, ένα σαρωτικό κίνημα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση... Θα πάμε σε όλους, θα ξεσηκώσουμε την κοινωνία, θα ενώσουμε όλες τις φωνές που ζητούν την παραίτηση του κ. Τσίπρα. Να μπει ένα τέλος στον κατήφορο».

Η πρόταση

Το δύσκολο, ωστόσο, για τον κ. Μητσοτάκη είναι να μην αρκεστεί μόνον στο να εισπράξει την ισχυρή δυσαρέσκεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να πείσει ότι η Ν.Δ. διαθέτει εναλλακτική πρόταση και αξίζει να υπερψηφιστεί.

Αυτό θα επιχειρηθεί μέσα από τη διαμόρφωση και τη σταδιακή παρουσίαση του νέου προγραμματικού πλαισίου, που αποτελεί και το προσωπικό στοίχημα του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί όπου θα συνυπάρχουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας, μαζί με θέσεις στήριξης της μεσαίας τάξης και άμεσης ενίσχυσης των ασθενεστέρων (όπως, ενδεικτικά, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη τη χώρα, ή η πρόβλεψη κάλυψης μέρους του κόστους μετακίνησης του προσωπικού με μέσα μαζικής μεταφοράς από τις επιχειρήσεις).

Οι 25 προτάσεις και το πλήρες πρόγραμμα

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια του κόμματος για πολιτική επικράτηση στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Δεν είναι τυχαία η βαρύτητα που έδωσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην προβολή των 25 πρώτων προγραμματικών αξόνων που ανακοινώθηκαν, ούτε βέβαια και η αναφορά του, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα των στελεχών είναι «να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος, διαμορφώνουμε τη ρεαλιστική εναλλακτική πρότασή μας, πηγαίνουμε πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και γράφουμε το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας».

Ήδη αμέσως μετά τις γιορτές, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης -ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, υλοποιήσιμου και αποτελεσματικού προγραμματικού πλαισίου- ξεκινά κύκλο διαβούλευσης, προγραμματίζοντας συναντήσεις με, κατά τομέα, αρμόδιους φορείς. Η προσπάθεια θα ενισχυθεί και μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης με τα μέλη του κόμματος -ο νεωτερισμός που έχει εισαχθεί στον τρόπο λειτουργίας της Ν.Δ.- που αναμένεται να οργανώσει η Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος. Στο καλεντάρι του Ιουνίου περιλαμβάνεται και μία τουλάχιστον ημερίδα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από την Ε.Ε., σχετικά με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Όπως αναγνωρίζει σε συνομιλητές του ο κ. Χατζηδάκης, ο προγραμματισμός που υπάρχει μπορεί να ανατραπεί βάσει των επιλογών που, ενδεχομένως, κάνει ο πρωθυπουργός σχετικά με τον χρόνο των εκλογών.

Ήδη, πάντως, έχει δοθεί εντολή στις ομάδες εργασίας ώστε μια πρώτη εκδοχή του κυβερνητικού προγράμματος να είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαΐου και μια δεύτερη, πιο αναλυτική εκδοχή, στα τέλη Ιουνίου, δείγμα του ότι η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν αποκλείει εξελίξεις, και μάλιστα σύντομα. Το «γαλάζιο» πρόγραμμα, πάντως, δεν θα ανακοινωθεί πριν προκηρυχθούν εκλογές, αλλά τμήματά του δεν αποκλείεται να δημοσιοποιούνται ανάλογα και με την επικαιρότητα. Επί παραδείγματι, το σκέλος που αφορά το μεταναστευτικό προγραμματίζεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.

Μοιάζει παράδοξο για την τακτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη Ν.Δ., όταν ο προγραμματικός λόγος του κόμματος απορροφήθηκε από το μνημόνιο, ή για την ευκολία του «υπόσχομαι τα πάντα στους πάντες» που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει το 2015, αλλά στη Συγγρού μοιάζει να ακολουθούν πλέον διαφορετική τακτική. Οι 25 προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, μεταξύ των 450 που κατατέθηκαν από τους εμπειρογνώμονες, εντάσσονται στην κατηγορία που δεν χρειάζονται λεφτά όμως «φέρνουν λεφτά» και, παράλληλα, διαπνέονται από την αντίληψη να μην γκρεμίζουν το σύστημα, αλλά να οικοδομούν πάνω σε αυτό.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News