Ελλάδα

Κουβέιτ: Οι αρχές απέλασαν πάνω από 40.000 αλλοδαπούς μέσα σε 16 μήνες

Οι αρχές του Κουβέιτ απέλασαν 41.000 αλλοδαπούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών, κατά κύριο λόγο για παράτυπη διανομή στο πλούσιο πετρελαιοεξαγωγικό εμιράτο του Κόλπου, σύμφωνα με μια εφημερίδα της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Άνμπα, η οποία επικαλέστηκε -χωρίς να την κατονομάσει- μια πηγή ψηλά στην ιεραρχία των υπηρεσιών ασφαλείας, 26.600 ξένοι εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους Ασιάτες, απελάθηκαν το 2015. Οι απελάσεις επιταχύνθηκαν τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, μέσα στους οποίους επαναπατρίστηκαν άλλα 14.400 πρόσωπα.

Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που απελάθηκαν δεν είχαν νόμιμη άδεια παραμονής, ενώ άλλοι επαναπατρίστηκαν διότι διέπραξαν αδικήματα όπως παραβιάσεις του οδικού κώδικα και άλλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο Κουβέιτ ζουν 1,3 εκατομμύριο γηγενείς και περίπου 3 εκατομμύρια αλλοδαποί, κυρίως υπήκοοι της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές, των Φιλιππίνων και αραβικών κρατών όπως η Αίγυπτος και η Συρία.

Οι απελάσεις διατάχθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις για λόγους «διοικητικού» χαρακτήρα, ένα μέτρο η εφαρμογή του οποίου επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτές οι «διοικητικές απελάσεις» έχουν γίνει επανειλημμένα αντικείμενο έντονων επικρίσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια