default-image

Σχόλασμα στη 1:15 για όλους

Κρήτη
Σχόλασμα στη 1:15 για όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη απόφαση με την οποία από το επόμενο σχολικό έτος 2016-17 θα εφαρμοστεί ένας ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με λειτουργικότητα από 4θέσια και άνω.

Καθώς πολλά θέματα αναμένεται να ρυθμιστούν με εγκυκλίους που έπονται, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών ζημιώνονται, αν ζημιώνονται. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως πλέον όλα τα παιδιά θα σχολάνε κανονικά στη 1:15 μ.μ., οπότε για επιπλέον παραμονή στο σχολείο θα πρέπει να κατατίθεται αίτηση εγγραφής στο ολοήμερο.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Δ. Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μαρκάκης, ο κλάδος επί της αρχής συμφωνεί με την καθιέρωση ενός τύπου σχολείου για όλα τα παιδιά. Σήμερα στα κλασικά σχολεία οι μαθητές σχολούν από τις 12:25 (Α' και Β' τάξη) μέχρι τη 1:15 ή τις 2 (οι υπόλοιπες τάξεις). Στα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) όλα τα παιδιά σχολούν στις 2 και αμέσως μετά ξεκινάει το ολοήμερο.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως λέει ο κ. Μαρκάκης, από το Σεπτέμβριο όλα τα ολοήμερα θα λειτουργούν με ενιαίο πρόγραμμα ως εξής: Φαγητό μέχρι τις 2 το μεσημέρι, μικρό διάλειμμα και σχολική μελέτη ως τις 3 και μάθημα ειδικότητας ως το σχόλασμα, στις 4 το απόγευμα. Σημαντικά θέματα, όπως η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών από το ολοήμερο, αφήνονται να ρυθμιστούν με εγκυκλίους που θα εκδοθούν στο μέλλον.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να υπολογιστεί αν θα χαθούν θέσεις εργασίας και πόσες στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα είναι "χαμένοι" οι δάσκαλοι ή οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και σε τι βαθμό. Οι εκπαιδευτικοί, βέβαια, όπως λέει ο κ. Μαρκάκης, είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι. Γιατί να πάμε σε τέτοιες αλλαγές μέσα στις διακοπές του Πάσχα και χωρίς την επίσημη θέση της ΔΟΕ; Σε περίοδο κρίσης και υποχρηματοδότησης, μήπως κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του σχολείου με το πρόσχημα των ίσων ευκαιριών; Όλα αυτά αναμένεται να απαντηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο...

Προϋπηρεσία, η ανίκητη

Στο μεταξύ, αποσύρθηκε η διάταξη για την αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών, που επρόκειτο να εφαρμοστεί μεταβατικά για την επόμενη σχολική χρονιά και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Έτσι, βασικό προσόν διορισμού και για το διδακτικό έτος 2016-2017 παραμένει η προϋπηρεσία. Φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη τυχόν προσφυγής κατά των πινάκων διοριστέων, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Εξάλλου, με προσφυγές στη Δικαιοσύνη απειλούσαν και οι αναπληρωτές που εργάζονται 15 και 20 χρόνια στο δημόσιο σχολείο και κινδύνευαν του χρόνου να βρεθούν εκτός.

ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News