default-image

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ισότητας των φύλων διεθνώς

Γυναίκα & παιδί
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ισότητας των φύλων διεθνώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία της ισότητας των φύλων και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από ακόμη δύο διεθνείς οργανισμούς, την UNESCO και την Κοινοπολιτεία των Εθνών, όπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πολιτική ως Παγκόσμια Προτεραιότητα και την προωθεί με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα μέσα από την 199η Διάσκεψη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, όπου συμμετείχε και η Ελλάδα (4 έως 15 Απριλίου, στο Παρίσι).

Ενδεικτικά, αναφέρει η ΓΓΙΦ, το κείμενο 126 σελίδων με τίτλο «Εκτέλεση του Προγράμματος, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση», περιλαμβάνει τα βασικά σημεία από την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων στα πέντε κύρια προγράμματα (Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Πολιτισμός, Επικοινωνία & Πληροφορία).

Το ενδιαφέρον του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων αποτυπώνεται και στην Πρόταση Τροπολογίας για τη διασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, με σκοπό την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων της Παγκόσμιας Προτεραιότητας για την Ισότητα των Φύλων. Πρόταση, η οποία υποστηρίχθηκε από πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ με σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της ισότητας, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Λιθουανία.

Αναφορικά με την Κοινοπολιτεία των Εθνών, πρόκειται για έναν διακυβερνητικό οργανισμό 53 κρατών-μελών της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας και πρόσφατα απέκτησε την Patricia Scotland, πρώτη γυναίκα γενική γραμματέα. Στην εναρκτήρια ομιλία της στη διάσκεψη κατέστησε την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής της και χαρακτήρισε την κακοποίηση ως τεράστιο πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ευημερία με τη φράση: «Εάν δεν υπάρχει ειρήνη στο σπίτι, δεν θα υπάρχει ειρήνη στον κόσμο μας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News