default-image

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΝΔ

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με απόλυτη ικανοποίηση στην γαλάζια παράταξη ολοκληρώθηκε  το 10ο Συνέδριο της ΝΔ. Στην Λεωφόρο Συγγρού και στην νέα ηγεσία του κόμματος ο απολογισμός των εργασιών του συνεδρίου αποτιμάται θετικά με τα στελέχη να δηλώνουν ότι η νέα σελίδα για το κόμμα είναι γεγονός χαρακτηρίζοντας το συνέδριο αυτό σταθμό για την πορεία της παράταξης.

Οι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομιλίες που χαρακτηρίστηκαν από την σκληρή κριτική στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με φόντο τις εξελίξεις στην οικονομία, το προσφυγικό αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας για την ΝΔ από την έναρξη της ομιλίας του προκαλώντας το έντονο χειροκρότημα των συνέδρων και των παρατηρητών: «Σας εγγυώμαι: Δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη σας. Από μένα θα ακούτε την αλήθεια - όσο κι αν αυτή μερικές φορές είναι δυσάρεστη. Τον Ιανουάριο αποφασίσατε να τολμήσουμε αλλαγές. Μου δώσατε εντολή: «Από την Αρχή». Και ακριβώς αυτό κάνουμε. Κάθε μέρα που περνά η Νέα Δημοκρατία κερδίζει. Κερδίζει νέα μέλη, κερδίζει επιρροή, κερδίζει εκτίμηση. Και αυτό το συνειδητοποιούν όλοι».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τα διλήμματα πάνω στα οποία θα βασιστεί και ο πολιτικός λόγος του κόμματος με τον οποίο μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να ζητάει επιτακτικά την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη : «Γιατί στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το βασικό δίλημμα είναι: στασιμότητα και οπισθοδρόμηση ή νέο ξεκίνημα προς τα μπρος; Φτωχοποίηση, ισοπεδωτισμός προς τα κάτω, κομματικό κράτος, πόλωση και κοινωνικός διχασμός ή ανάπτυξη, αξιοκρατία, επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις».

Μάλιστα όπως εκτιμούν υψηλά κομματικά στελέχη οι ψηφοφόροι σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το κόστος της παραμονής ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των εθνικών εκλογών απαντώντας έτσι στο ερώτημα - κριτική αν η χώρα αντέχει μία ακόμη εκλογική διαδικασία. «Ο τυχοδιωκτισμός και η ανικανότητα της «πρώτη φορά Αριστερά» μας γύρισαν πολύ πίσω. Οι Έλληνες τους εμπιστεύτηκαν την ελπίδα τους αλλά καταλήξαμε να ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη. Πρώτα απ' όλα οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προτείνουμε μια Συμφωνία Αλήθειας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ώστε όλοι μαζί να φέρουμε "Οξυγόνο" στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά» τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενότητας και αέρα νίκης για τις επόμενες κάλπες.

Το νέο καταστατικό

Το νέο καταστατικό για την ΝΔ είναι γεγονός με τις καινοτομίες τις οποίες πρότεινε και δέχτηκε το σώμα του συνεδρίου να ικανοποιούν απόλυτα την πλειοψηφία των μελών. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο περιθώριο του συνεδρίου οι παραφωνίες και οι διαφωνίες ήταν κάτι παραπάνω από ελάχιστες. Βασικά στοιχεία του νέου καταστατικού είναι ότι ορίζεται θητεία για τον πρόεδρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πρώτος πρόεδρος που βάζει χρονικό περιορισμό στην θητεία του και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία θα είναι πενταετής και θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές, ενώ θα προέρχεται αποκλειστικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σημαντική τομή αποτελεί η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες για την κάλυψη λειτουργικών και εκλογικών δαπανών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του να τονίζει ότι το κόμμα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων.

Για τη συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής ο Κυριάκος Μητσσοτάκης έκανε πράξη την δέσμευση για μικρότερο αριθμό της και αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των μελών να είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά μέλη.

Αλλαγές έγιναν στο άρθρο 9 που αφορά στη σύγκληση του συνεδρίου και δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών.

Αλλαγή έγινε και στο άρθρο 15. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δηλώσει κώλυμα και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γραμματέας της ΠΕ εφόσον είναι βουλευτής. Σε διαφορετική περίπτωση καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΚΟ και αν και εκείνος κωλύεται, τότε αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της ΚΟ. Επίσης ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν.

Οι γραμματείες

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στο χώρο του συνεδρίου από τις γραμματείες του κόμματος με κρίσιμες θεματικές στο επίκεντρο των οποίων την διοργάνωση μάλιστα είχε αναλάβει ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ Λευτέρης Αυγενάκης. Μία από αυτές και η ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκές Προκλήσεις του 2016 με ομιλητές μεταξύ άλλων τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο, την υπεύθυνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής Ντόρας Μπακογιάννη. Στον σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πολλές φορές ότι το το ευρωπαϊκό σπίτι είναι το σπίτι της Ελλάδας:

«Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν είναι άλλη από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού, που, δυστυχώς, κάνουν τις εμφάνισή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και η δική μας η χώρα, η Ελλάδα, ήταν αυτή η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης μάχης μεταξύ των δυνάμεων του λαϊκισμού και των δυνάμεων της κοινής λογικής. Και πιστεύω πραγματικά ότι η δική μας η χώρα θα δώσει πάλι το μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο λαϊκισμός, οι εύκολες υποσχέσεις, η ανέξοδη ρητορική δεν μπορεί να είναι η απάντηση για τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κοινωνίες. Το δε εκκρεμές του λαϊκισμού θα κινηθεί πίσω στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα σε πολιτικές κοινής λογικής, μετριοπάθειας, πολιτικές που θα ενώνουν τις δυνάμεις των Ελλήνων στον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να εξασφαλίσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη χειρότερη Κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Αυτή είναι η πρόκλησή μας».

«Η παράταξή μας σήμερα κάνει μία νέα αρχή", δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της  Οργανωτικής Επιτροπής  του Συνεδρίου.  "Κάνει πράξη το όραμα του αρχηγού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Υλοποιούμε τη δέσμευση που ανέλαβε προς τους όλους τους Νεοδημοκράτες να αλλάξει το κόμμα μέσα σε 111 ημέρες. Σήμερα, παρουσιάζουμε στα μέλη μας, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, ένα κόμμα ανοιχτό, σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό. Είμαστε εδώ, για να σηματοδοτήσουμε τη νέα αρχή. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε σελίδα και να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ ισχυρή, ενωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά! Να σηκώσει ξανά την Ελλάδα στις πλάτες της. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα! Το Συνέδριό μας αυτό δεν είναι απλά υπόθεση εσωτερική. Είναι υπόθεση Εθνική! Είναι στοίχημα κομματικό και, συνάμα, πατριωτικό. Σήμερα, βάζουμε τάξη στο σπίτι μας. Και από αύριο θα βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα!".

Για νέο πολιτικό κύκλο για το Κόμμα της ΝΔ, έκανε λόγο ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πρώην Πρόεδρος του κόμματος.

"Από τις 10 Ιανουαρίου, με την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άνοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος για το Κόμμα μας. Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει ένας ακόμη νέος πολιτικός κύκλος και για την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Κρατώντας αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε και να προβούμε στην αυτοκριτική μας. Να εντοπίσουμε τα λάθη, τις αδυναμίες και παραλείψεις μας, ώστε να αποφύγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίσουμε τα αίτια που διαρρήξαν τη σχέση εμπιστοσύνης της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Να κατανοήσουμε γιατί δε μπορούμε να πείσουμε πια τους νέους, γιατί οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας τηρούν απόσταση από εμάς. Να εντοπίσουμε τις αδυναμίες του πολιτικού μας λόγου και γιατί δεν πείσαμε τον ελληνικό λαό στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Το 10ο Συνέδριο του κόμματος μας, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το μέλλον της παράταξής μας. Αποτελεί το πριν και το μετά για την πολιτική μας ύπαρξη και επιβίωση. Αποτελεί το έναυσμα για να αποφασίσουμε τι είδους Κόμμα θέλουμε αλλά και τις τομές στις οποίες πρέπει να προβούμε για να επιτύχουμε την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του".

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, αναπληρωτής γραμματέας ΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά οτι η ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών. "Ο αρχηγός της ΔΝ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα, μηνύματα καθαρά κατανοητά. Πρώτα από όλα ότι η ΝΔ νοικοκυρεύει το σπίτι της, αναλαμβάνει να δώσει οξυγόνο βεβαίως ως αρχηγός στην ίδια την παράταξη και τα μέλη της αλλά και ως ΝΔ σε όλη την πολική ζωή του τόπου. Είμαστε αποφασισμένοι είμαστε ενωμένοι αλλά είμαστε και έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν δώσουμε τη μάχη των εθνικών εκλογών και η ΝΔ να βάλει ένα τέλος στην κατηφορική πορεία της χώρας μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει κάνει τα πάντα για να γονατίσουν την χώρα. Είναι χρέος μας να ενώσουμε τις δυνάμεις, να εμπνεύσουμε κάθε νεοδημοκράτη, να προχωρήσουμε μαζί και να κερδίσουμε το στοίχημα: να εμπιστευτούν οι πολίτες την πολιτική δύναμη της ΝΔ".

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε τη ΝΔ εναλλακτική λύση.

"Ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα αρχή. Η ΝΔ στην συνείδηση του ελληνικού λαού είναι η εναλλακτική λύση για τα συσσωρευμένα προβλήματα.Κυρίαρχη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα προβλήματα είναι η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει την γλώσσα της αλήθειας με την οποία η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, να κερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και θα ενεργοποιήσουμε τις πιο υγιείς δυνάμεις του τόπου τις οποίες τις χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να περάσουμε την μεγάλη αυτή κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος".

Ο Μαξιμος Σενετάκης, Πολιτευτής της ΝΔ, δήλωσε χατακτηριστικά:

"Η ομιλία του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα ένωσε όλους του νεοδημοκράτες τες. Πέρα από φέουδα πέρα από κομματικούς μηχανισμούς. Μίλησε για μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία. Η αλήθεια έναντι του ψέματος είναι πλέον το οξυγόνο για την πολιτική που χρειάζεται η χώρα".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News