Ελλάδα

Μόλις το 37% των Ελλήνων θεωρεί τη Δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα

Μεγάλη καχυποψία παρουσιάζει η πλειοψηφία των Ελλήνων απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και φορείς, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Dukakis Center for Public and Humanitarian Services, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή». Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι μικρό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η Δημοκρατία αποτελεί το καλύτερο πολίτευμα.

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός η κρίση εμπιστοσύνης προς την Δημοκρατία είναι εντονότερη στους νέους. Το 61,5 των νέων ηλικίας 18-34 θεωρούν ότι δεν έχουμε πραγματική Δημοκρατία. Αυτή η απογοήτευση των νέων, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν «Όχι» στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού ήταν κυρίως νεαρής ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με άλλες έρευνες που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική, η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν ασκεί την ίδια γοητεία στους πολίτες σε σχέση με το παρελθόν. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, Νίκος Μαραντζίδης και Γιώργος Σιάκας, υπάρχει μια στροφή προς τον πολιτικό κυνισμό, που περιγράφεται ως το αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Όσο περισσότεροι όμως είναι οι κυνικοί ψηφοφόροι, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να είναι ενεργοί πολίτες.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχόλια