default-image

Τσίπρας-Στόλντεμπεργκ: Η Τουρκία βάζει εμπόδια στο ΝΑΤΟ

Ελλάδα
Τσίπρας-Στόλντεμπεργκ: Η Τουρκία βάζει εμπόδια στο ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επέκρινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 22 Απριλίου με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα εμπόδια προκύπτουν από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας που, δυστυχώς, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε συμφωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ, στη σημασία της δραστηριοποίησης της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στον εντοπισμό των δικτύων διακινητών στα παράλια της Τουρκίας και στην υποβοήθηση των τουρκικών Αρχών για την εξάρθρωσή τους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, ενώ οι δύο άνδρες, καλωσόρισαν τη σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του, είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του. Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα που κρίνεται όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα σχετικά με την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News