default-image

2ο Πανελλήνιο βραβείο για το 6ο Γυμνάσιο για την ταινία μυθοπλασίας

Ελλάδα
2ο Πανελλήνιο βραβείο για το 6ο Γυμνάσιο για την ταινία μυθοπλασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολλή συγκίνηση και χαρά οι μαθητές του 6ο Γυμνασίου Ηρακλείου δημιούργησαν την ταινία "Μην πας"/"Do not go" και συμμετείχαν για 2η χρονιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Κύπρος: 1974-2015".

Ο διαγωνισμός απευθύνονταν σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Υλοποιήθηκε με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Συνδιοργανωτές ήταν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα - Μορφωτικό Γραφείο - Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Συγκέντρωσε πάνω από 1500 συμμετοχές από ελληνικά σχολεία (Ελλάδας, Κύπρου, Ομογένειας) για όλες τις κατηγορίες (λογοτεχνικές, εικαστικές, ταινίες κ.ά.).

Βασική επιδίωξη του προγράμματος (σύμφωνα με τον εμπνευστή του, κ. Ιωάννη Πούλιο) είναι πέρα από την ευαισθητοποίηση σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες του Ελληνισμού.

Οι πρωταγωνίστριες της ταινίας "Μην πας"/ DO NOT GO με την κ. Παναγίδου, υπεύθυνη μορφωτικών υποθέσεων και τον κ. Μιχαηλίδη, Γραμματέα της Ένωσης Κυπρίων στην Ελλάδα.

Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετείχε με την ταινία μυθοπλασίας «Μην πας»/ "Do not go" η οποία απέσπασε το 2ο Πανελλήνιο βραβείο. Η βράβευση μαθητών (3) και εκπαιδευτικών (2) του σχολείου μας έγινε την Παρασκευή 15 Απριλίου στην Αθήνα, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από εκπροσώπους της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Την εκδήλωση της βράβευσης άνοιξε ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης.

Οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Ίριδα Λαμπροπούλου και Χριστίνα Αθηνά Τζιούρρου με τον εμπνευστή του Πανελλήνιου προγράμματος κ. Ιωάννη Πούλιο, υπεύθυνο πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Σερρών.

Η ταινία «Μην πας» (στην Κερύνεια) έχει ως κεντρικό θέμα τα συναισθήματα των Κυπρίων προσφύγων, τη θλίψη για την απώλεια της γενέθλιας γης, της γειτονιάς των παιδικών χρόνων. Αυτή η εμμονή στην ψηλάφηση της μνήμης καταδυναστεύει την ψυχή των διωγμένων και καθορίζει τις επιλογές και τις αντιδράσεις τους. Σχεδόν 42 χρόνια πέρασαν και οι πληγές δεν γιατρεύτηκαν. Πόσο εύκολο είναι για τους άλλους να καταλάβουν τα συναισθήματα των διωγμένων; Πόσο βασανιστικά επίμονη μπορεί να είναι η ιστορική μνήμη; Πόσο επικίνδυνη η άγνοια και η εξίσωση των ανόμοιων ιστορικών γεγονότων;

Λίγα λόγια για το σενάριο της ταινίας μας:

Η Αθηνά έχει έρθει από την Κύπρο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο και συγκατοικεί με τη Χριστίνα. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια φιλική σχέση η οποία θα δοκιμαστεί όταν η Χριστίνα θα αποφασίσει να πάει κάποια εκδρομή στην Κύπρο…   

Η ταινία έχει - σύμφωνα με τον κανονισμό του διαγωνισμού - διάρκεια 10 λεπτών (χωρίς τους τίτλους) και ανήκει στις ταινίες μυθοπλασίας.

Ευχαριστώ από καρδιάς και συγχαίρω θερμά τις πρωταγωνίστριες της ταινίας:

την Ίριδα Λαμπροπούλου (Γ5 τμήμα, 6o Γυμνάσιο Ηρακλείου),

τη Χριστίνα Αθηνά Τζιούρρου (από τη Λευκωσία, φοιτήτρια στο Παν/μιο Κρήτης) και τη Μαρία Βιδάκη (Α6 τμήμα, 6o Γυμνάσιο Ηρακλείου).

Επίσης, ευχαριστώ τα μέλη της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης: την Αργυρώ Συρμακέζη (για την παραχώρηση κάμερας), τη Μαρία Παπαδάκη (για το μικρόφωνο), τις  Μαρία Παπαδοπούλου (εικονοληψία) και την Εύα Αναστασάκη (εικονοληψία, μοντάζ), τις Μινωικές Γραμμές για τη μετακίνηση των πρωταγωνιστριών στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την υποστήριξη.

Σενάριο /σκηνοθεσία/ μουσική επιμέλεια της ταινίας: Άννα Σφακιανάκη, φιλόλογος Μετάφραση στα αγγλικά: Μαρία Φίλη, καθηγήτρια Αγγλικών.

Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου θα προβάλει την ταινία «Μην πας/ Do not go» στις 12 Μαΐου στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω στις 7.30 μ.μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News