Ελλάδα

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν χρειάζεται εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων

Προσπάθεια να ξορκίσει τα σενάρια λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018 έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας.  

Αναφερόμενη στην πιθανότητα να συμφωνηθούν από τώρα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι τα εν λόγω σενάρια «επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς» και το πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα.

Εξάλλου, τάχθηκε κατά της «εκ των προτέρων ανακοίνωσης μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, το ενδεχόμενο της εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας δεν χρειάζονται».

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, μια τέτοια εκδοχή θα ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που προεξοφλεί την αδυναμία επίτευξης των στόχων.

Άλλωστε, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η θετική εικόνα της οικονομίας φαίνεται στην έκθεση της Eurostat -θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, στην οποία αποτυπώνεται μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που είχε προβλεφθεί.

Ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα απάντησε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

«Η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πως αν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Αλλά να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είπε ότι είναι στην τελική φάση σε τεχνικό επίπεδο για να υπάρξει μια συμφωνία. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup.

Η κ. Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι σήμερα αναρτώνται για διαβούλευση το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και των δύο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια