default-image

Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Ελλάδα
Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων μπαίνουν εκ νέου από σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των κλιμακίων, μετά από την ολιγοήμερη παύση λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι επαφές θα πραγματοποιηθούν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα ενσωματωθεί στις συνομιλίες από αύριο. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης γίνεται λόγος για καταγραφή της κατάστασης και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αναφέρει ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για συνεδρίαση- εάν χρειαστεί- τη Μεγάλη Πέμπτη 27 Απριλίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν και ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 2,7- 3 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News