default-image

Ένας Έλληνας Μαέστρος στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Αμερικής

Πολιτισμός
Ένας Έλληνας Μαέστρος στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Αμερικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι μόλις 26 ετών και καλείται να συμμετάσχει ως Μαέστρος στην American Academy of Conducting στο Φεστιβάλ του Άσπεν -το μεγαλύτερο των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον Διονύση Γραμμένο που είναι ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει ως Μαέστρος στην American Academy of Conducting στο Φεστιβάλ του Άσπεν.

Η επιλογή του, μεταξύ εκατοντάδων συμμετοχών από όλον τον κόσμο, έγινε από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Robert Spano (Μουσικό Διευθυντή της Atlanta Symphony Orchestra και βραβευμένο με 6 βραβεία Grammy).

Το Φεστιβάλ του Άσπεν, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, φιλοξενεί ετησίως περισσότερες απο 300 συναυλίες καλώντας τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, μεταξύ αυτών για τη φετινή σεζόν η Renee Flehming, Gil Shaham, Joshua Bell, Emmanuel Pahud και Yefim Bronfman.

Ο Διονύσης Γραμμένος, με καταγωγή από την Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει διεθνώς το ενδιαφέρον σπουδαίων αρχιμουσικών. Πρόσφατα είχε την τιμή να διευθύνει στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης και να μαθητεύσει δίπλα στον Bernard Haitink, ο οποίος επαίνεσε το μαεστρικό ταλέντο και τη μουσικότητα του.

Ο Johannes Debus, Μαέστρος και Μουσικός Διευθυντής της Canadian Opera στο Τορόντο δήλωσε για τον Γραμμένο: "Έχει ένα σπάνιο ταλέντο ως Μαέστρος. Η διεύθυνσή του χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ακρίβεια και ψυχραιμία, εντυπωσιακή γνώση της παρτιτούρας, αλλά και την έντονη επιθυμία του να δημιουργήσει μουσική. Από τη φύση του είναι μια επιβλητική παρουσία στο πόντιουμ και έχει την ικανότητα να δείξει στους μουσικούς τις ιδέες του αλλά και τη δομή ενός έργου με την απαραίτητη σαφήνεια και διακριτικότητα".

Παράλληλα με τις δραστηριότητες ως Μαέστρος, ο Διονύσης Γραμμένος συνεχίζοντας τη σολιστική του καριέρα στο κλαρινέτο, κάνει το ντεμπούτο του για μια συναυλία στην Φιλαρμονική του Βερολίνου τον Οκτώβριο του 2016.

Λίγα λόγια για τον Διονύση Γραμμένο

Ο Διονύσης Γραμμένος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της νέας γεννιάς. Το 2008, εκπροσωπόντας την Ελλάδα στον "14ο Πανευρωπαικό Διαγωνισμό Νέων Σολίστ",  απέσπασε το 1ο Βραβείο καθώς και τον τίτλο του "Ευρωπαίου Μουσικού της Χρονιάς" ερμηνεύοντας για την έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση μέσω της EBU σε 24 χώρες. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που ο τίτλος αυτός απονεμήθηκε σε σολίστ πνευστού οργάνου. Προσωπικότητα πολυδιάστατη και δραστήρια, ο 25χρονος σήμερα μαέστρος και σολίστ κλαρινέτου εμφανίζεται τακτικά στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές παγκοσμίως όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης,  Barbican Center του Λονδίνου,  Concertgebouw του Άμστερνταμ, Cite de la Musique στο Παρίσι, Konzerthaus της Βιέννη και Philharmonic Hall της Αγίας Πετρούπολης. Το γαλλικό Telerema τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως "Νέο Πρίγκιπα του Κλαρινέτου", ενώ η γερμανική εφημερίδα Die Welt τον περιέγραψε ώς "έναν από τους πιο υποσχόμενους Αστέρες του αύριο".

Συμπράτει ως σολίστ με παγκοσμίου κύρους ορχήστρες όπως η Vienna Symphony, Norwegian Radio Symphony, Vienna Radio Symphony, Sofia Philharmonic, Royal Northern Sinfonia, Maggio Musicale Fiorentino Camerata και Nordic Chamber ενώ στη μουσική δωματίου συνεργάζεται με το Berlin Philharmonia Quartett, των κορυφαίων εγχόρδων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου.

Ο Daniel Stabrawa, εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, δήλωσε πως ο Γραμμένος "είναι ένα παιδί θαύμα" και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τη Διεύθυνση Ορχήστρας.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Γραμμένος έκανε το ντεμπούτο του ως μαέστρος στο πόντιουμ της Vienna Chamber Orchestra. Έκτοτε έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Jyvaskyla Sinfonia Finlandia, St.Michael Strings, Νew Symphony Orchestra of Sofia και Festival Strings Luzern, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε στο Mozart festival της Γερμανίας και έκανε το ντεμπούτο του στην Όπερα με τον "Gianni Schicchi"του  G. Puccini.

Έχει ηχογραφήσει ζωντανά για τις ραδιοφωνίες του BBC, Radiofrance, ORF, NRK, Swedish Classic Radio και Bavarian Radio Klassik.

Μεταξύ των διακρίσεων του το Διεθνές Βραβείο "Leonardo da Vinci" που απονείμεται σε σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και των επιστημών, το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών για την προσφορά του στη μουσική και ο τίτλος του "Rising Star" από την ECHO (European Concert Hall Organsation).

Σπούδασε κλαρινέτο με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στην Ακαδημία "Franz Liszt" της Βαϊμάρης με τον Martin Spangenberg, όπου και απέκτησε τους τίτλους Diplom και Master. Σήμερα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διεύθυνση Ορχήστρας με καθηγητή τον Ari Rasilainen στο Wurzburg Music University.Το πρώτο του CD με την Vienna Radio Symphony Orchestra σε έργα Nielsen, Spohr και Debussy ηχογραφήθηκε για τη naive classique.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News