default-image

Παιδάκι μεταφέρθηκε από Νάξο σε Αθήνα με τη νόσο Kawasaki

Ελλάδα
Παιδάκι μεταφέρθηκε από Νάξο σε Αθήνα με τη νόσο Kawasaki

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελικόπτερο CH-47D της Αεροπορίας Στρατού μετέφερε με ασφάλεια από τη Νάξο στην Αθήνα παιδάκι 3 ετών με τη σπάνια νόσο Καβασάκι (Kawasaki).

Η δύσκολη επιχείρηση ξεκίνησε χθες στις 18:47 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 21:12 μ.μ., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανησυχία προκαλεί το κρούσμα μιας τόσο σπάνιας νόσου, της οποίας η πιο σοβαρή εκδήλωσή της είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή ακόμη και με προσβολή των βαλβίδων.

Τι είναι η νόσος

Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών).

Που οφείλεται η νόσος - Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η αιτία της νόσου Kawasaki, σύμωνα με το iatropedia.gr, παραμένει αδιευκρίνιστη. Εντούτοις, έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων.

Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η νόσος Kawasaki παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

Η νόσος Kawasaki εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, η δε βαρύτητα της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή:

1) Οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα

2) Υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)

3) Φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα)

Η νόσος ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.

Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων.

Εντούτοις, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News