Ελλάδα

Σε αναβρασμό οι αναπληρωτές της Κρήτης

Κεραμίδα στα κεφάλια των χιλιάδων αναπληρωτών και από την Κρήτη που διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας ήταν τα λόγια του Γιάννη Φίλη.

Ο υπουργός δήλωσε πως θα καταθέσει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή προς ψήφιση τη διάταξη για το νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών, καθώς τον δεσμεύει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (με ψήφους 29-0) δικαιώνει τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά θεωρώντας πως θα πρέπει να προηγηθούν στην κατάταξη των πινάκων αναπληρωτών. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας προωθεί προς ψήφιση μια διάταξη, με την οποία προκρίνονται οι επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (2008) και αμέσως μετά οι επιτυχόντες του προτελευταίου. Πριμοδοτούνται μεταπτυχιακά, διδακτορικά και βαθμός πτυχίου, ενώ αφαιρείται "ειδικό βάρος" από την προϋπηρεσία, που πλέον αναγνωρίζεται μόνο μέχρι 60 μήνες και μοριοδοτείται μόνο μέχρι 16,80 μόρια.

Τα νέα δεδομένα προκαλούν μεγάλες ανατροπές στους πίνακες των αναπληρωτών και εμφύλιο μεταξύ ομάδων εκπαιδευτικών με αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα. Υπάρχει κίνδυνος το Σεπτέμβριο άνθρωποι με 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας να βρεθούν εκτός δημόσιου σχολείου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης, επισημαίνει πως πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί δεν πίστευαν ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα επιχειρούσε να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως οι προηγούμενες. Επίσης, σχετικά με τη σφοδρή επιθυμία συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Ρηγάκης αναρωτιέται: «Η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί να είναι επιθυμητή κατά το δοκούν. Το ΣτΕ δεν έβγαλε τελεσίδικη απόφαση ότι μειώσεις μισθών είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να επανέλθουν; Έχουν επανέλθει;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Δ. Θεοτοκόπουλος", Γιώργος Μαρκάκης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δασκάλων έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, δήλωσε: «Ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται ότι θα κάνει προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο όμως αναγνωρίζει το πολύ ως 60 μήνες προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.

Ωστόσο, στην εκπαίδευση υπάρχουν ιδιαιτερότητες, επειδή εδώ και τόσα χρόνια υπογράφονταν συμβάσεις με διαφορετικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Το ΑΣΕΠ δε θεωρεί αντικειμενικό κριτήριο την προϋπηρεσία, αλλά θεωρεί ας πούμε το βαθμό πτυχίου, ο οποίος ωστόσο προέρχεται από διαφορετικά πανεπιστήμια, διαφορετικούς καθηγητές, διαφορετικά και όχι ίσης δυσκολίας μαθήματα».

Τρεις χιλιάδες λιγότεροι τη νέα χρονιά...

Είναι προφανές ότι θα την πληρώσουν οι αναπληρωτές με πολλά χρόνια υπηρεσίας, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται να προσληφθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Ο υπουργός Παιδείας, δεχόμενος απανωτές ερωτήσεις για τους διορισμούς, χθες, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αναπληρωτών, είπε ότι οι συνολικοί διορισμοί θα είναι του χρόνου 20.000 (μόνιμοι και αναπληρωτές). Βέβαια ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών φέτος είναι 23.000. Άρα 3.000 λιγότεροι...

Ο Νίκος Φίλης απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις, σε μια συνάντηση που διήρκεσε 3 ώρες, πριν αποχωρήσει λόγω της μεγάλης έντασης και των αντεγκλήσεων μεταξύ αναπληρωτών με αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα. Σχολιάζοντας το γεγονός, δήλωσε πως κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θιγόμενες ομάδες αναπληρωτών, όμως τόνισε πως «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει εμφύλιος μεταξύ των εκπαιδευτικών».

Σχετικά με το σχέδιο διάταξης του υπουργείου και τις ανατροπές που αυτή προκαλεί στους πίνακες, ο κ. Φίλης εξέφρασε τη γνώμη ότι πρόκειται για λύση συνταγματικά ανεκτή και κατά το δυνατόν κοινωνικά δίκαιη. Ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάληξη του διαλόγου και νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα από την πρώτη μέρα.

Επίσης, τόνισε ότι τυχόν μη συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ, εκτός του ότι αντίκειται προς τη λειτουργία του κράτους δικαίου, θα προκαλούσε απόρριψη των πινάκων των αναπληρωτών από το ανώτατο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια