Ελλάδα

Ένταση και αψιμαχίες Τσίπρα- Μητοστάκη στη βουλή

Ένταση στη βουλή και δριμύτατη επίθεση Αλέξη Τσίπρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει να καλύπτει τον κ. Παπασταύρου και τη διακυβέρνηση Σαμαρά και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αγωγές και μηνύσεις εις βάρος της κ. Γεροβασίλη .Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξεπλένει τις ανομίες των στελεχών του.

Στην ομιλία του στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής σύμφωνα με το in.gr ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό αλλά τις θέσεις τρίτων, σχολιάζοντας την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι μια διαλυμένη χώρα με αφορμή την κατάσταση στην Ειδομένη και ιδίως τα επεισόδια που έγιναν.

«Υπάρχει ένα κλίμα αναγνώρισης της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στο όνομα αυτής της αναγνώρισης το Σάββατο έρχεται στη χώρα ο Πάππας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Μίλησε για σκοπιμότητες

«Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως» είπε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε να δώσει εξηγήσεις «τι εννοεί όταν λέει ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας, για τα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Όταν όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ως δικαίωμα της κυρίαρχης εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια. Και κανείς άλλος δεν έσπευσε να το πει αυτό, ούτε το ΔΝΤ με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως, θα έλεγα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;» ε

Ο ίδιος κατήγγειλε «το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ».

«Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου.

Τραπεζικές δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν αυτά τα κόμματα παρά το γεγονός ότι έλαβαν η μεν ΝΔ 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 έως σήμερα και το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

Μητσοτάκης : Ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι «έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Είπε, επίσης, ότι κ. Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του για στελέχη της ΝΔ και τις συνεχείς αναφορές τα στοχοποιεί και προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων είπε: «Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος». Και προσέθεσε: «Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από 8 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας κάνετε το ίδιο κι εσείς».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, αντί να δώσει απαντήσεις για τη σχέση της με το κύκλωμα εκβιαστών, αντί να δώσει απαντήσεις για τον κ. Παπασταύρου και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά με τις κρυμμένες λίστες στα συρτάρια, απειλεί με μηνύσεις.

      «Έχουμε φτάσει στο σημείο με δέκα Παπασταύρου, διότι μπορεί να είναι ένα πρόσωπο αλλά είναι σε δέκα διαφορετικές λίστες, έχουμε φτάσει να βλέπουμε και συγγενικά πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, καταφέρατε να αποκρύψετε το προηγούμενο διάστημα, και αντί να πείτε ότι πρέπει να δώσετε κάποιες εξηγήσεις, ακολουθείτε την τακτική των μηνύσεων, όπως και στο κρίσιμο θέμα των εκβιαστών και των pay rolls που από ό,τι φαίνεται είχατε απέναντι, ως κόμμα, με ένα αρκετά σημαντικό μίσθωμα, καμία απάντηση», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Δεν λέτε τίποτε για την ταμπακιέρα. Μηνύσεις και αγωγές.

Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο λαός μας κ. Μητσοτάκη; Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Κάνετε εσείς μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα οποία απασχολούν τον πολίτη. Και αυτό που απασχολεί τον πολίτη είναι πώς έφτασε ώς εδώ η χώρα. Πώς έφτασε ώς εδώ μια χώρα η οποία διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μια χώρα που ήταν στις 22 πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Ποιο ήταν αυτό το σύστημα; Ποια ήταν αυτή η παρέα;».

Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες.

Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής.

Σχόλια