Ελλάδα

Καταγγελία για ανθελληνική στάση της Αλβανίας και στο προσφυγικό

Σκληρή κριτική κατά της Αλβανίας άσκησε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή τη συζήτηση της «Έκθεσης του 2015 για την Αλβανία».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής «η Αλβανία καταπιέζει την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και τολμά να διεκδικεί Ελληνικά εδάφη στην προσπάθειά της να δημιουργήσει το απατηλό όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας.»

Και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Αυστριακό Επίτροπο Johannes Hahn του είπε: «Η πρόσφατη απόφαση της Αλβανίας να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα και να απαγορεύσει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της παραβιάζει κ. Hahn τόσο τη Συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου για τη μεταναστευτική διαδρομή στα Βαλκάνια όσο και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.»

Και ο κ. Μαριάς συνέχισε «και όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι ίδιοι οι Αλβανοί μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα πέρασαν ανενόχλητοι κατά χιλιάδες τα Ελληνικά σύνορα, τους φιλοξενήσαμε, έφαγαν ψωμί στην Ελλάδα, δούλεψαν στην Ελλάδα και έστειλαν τις αποταμιεύσεις τους στην Αλβανία».

Και καταλήγοντας ο καθηγητήςείπε «στην περίπτωση λοιπόν των γειτόνων μας Αλβανών ισχύει το ρητό: ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος, δηλαδή αυτός που έχει ευεργετηθεί αποδεικνύεται τελικά ότι είναι ο πιο αχάριστος.»

Σχόλια