default-image

Οι πρόσφυγες θα έχουν φύγει από τον Πειραιά μέχρι το Πάσχα

Ελλάδα
Οι πρόσφυγες θα έχουν φύγει από τον Πειραιά μέχρι το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με τους υπεύθυνους.

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας δήλωσε χθες ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός αν και διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Ο εκπρόσωπος του οργάνου Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του ανέφερε ότι καθημερινά αποχωρούν από την Ειδομένη περίπου 500 άτομα για άλλες δομές. Σημείωσε ότι αναζητούνται πρώην βιομηχανικοί και εμπορικοί χώροι κοντά στην Θεσσαλονίκη για να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Καθώς όμως οι 30.000 θέσεις που είχε υποσχεθεί το κυβερνητικό συμβούλιο πριν από τρεις εβδομάδες δεν έχουν παραδοθεί ακόμη και αν οι πρόσφυγες δέχονταν να αποχωρήσουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά δεν θα είχαν που να πάνε. Είναι ενδεικτικό ότι οι 1000 θέσεις που δημιουργήθηκαν στον Σκαραμαγκά κοντά στον αστικό ιστό και με καλές συνθήκες διαβίωσης γέμισαν αμέσως.

Εν τω μεταξύ προκύπτει κι άλλο θέμα με το Ελληνικό καθώς η συγκέντρωση εκεί 4.000 προσφύγων δημιουργεί ενόχληση στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Βίτσας πάντως ανέφερε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.

Η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει νέα επεισόδια στα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ οι αρχές καταγράφουν τις ΜΚΟ και ελέγχουν τους "αλληλέγγυους" για να περιορίσουν την δράση όσων έχουν πολιτικούς σκοπούς ή απλώς εκμεταλλεύονται οικονομικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 3.770 άτομα, στο κέντρο του Σκαραμαγκά 1.050, στην Αττική συνολικά 14.936, στην Ειδομένη (εντός καταυλισμού) 10.411, στα νησιά του Αιγαίου 7.178.

Πάντως τα κλειδιά του προβλήματος εξακολουθεί να κρατά η Τουρκία που προς το παρόν έχει μειώσει την ροή στα νησιά -περί τους 80-120 περνούν κάθε μέρα-, ωστόσο η στάση της θα εξαρτηθεί από το αν θα πάρει από την Ευρώπη τα ανταλλάγματα που ζητά.  

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News