default-image

Η Ρητορική Τέχνη στο "Παγκρήτιο"

Πολιτισμός
Η Ρητορική Τέχνη στο "Παγκρήτιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών", που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον", αποτελεί έναν θεσμό που απευθύνεται - κυρίως - στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου και φιλοδοξεί να τους μυεί κάθε φορά, με διαλέξεις-μαθήματα από εξέχοντες ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, σε θέματα θεωρητικού ενδιαφέροντος, με μια σύγχρονη όμως ματιά.

Η φετινή ημερίδα είναι αφιερωμένη στη Ρητορική Τέχνη και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 7:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου, με το ίδιο θέμα και το γενικό τίτλο "Η Ρητορική Τέχνη διδάσκεται...".

Η διδασκαλία της Ρητορικής στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο οργανώθηκε και συστηματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για να καλύψει πολλαπλές ανάγκες. Στον τόπο που γέννησε τη Ρητορική Τέχνη και μεγάλους ρήτορες στο παρελθόν, οι σημερινοί όροι της επικοινωνίας, του πολυπόθητου διαλόγου, της λογικής προσέγγισης, της αντιλογίας και της συνεργασίας, σε κάθε πτυχή του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου, επιτάσσουν την προσαρμογή του σύγχρονου σχολείου και τη σχετική αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων.

Πράγματι, η επιστημονική κατάρτιση, το ενδιαφέρον και η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επιτρέπουν την εισαγωγή "νέων" ή εμπλουτισμένων διδακτικών αντικειμένων στην εκπαίδευση, με πρακτικό χαρακτήρα και σε αναφορά με τις απαιτήσεις της ελληνικής και της παγκοσμιοποιημένης ανθρώπινης κοινωνίας.

Έτσι, η εισαγωγή της Ρητορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί μια ακόμα καινοτόμο δράση του "Παγκρητίου", καθώς στη Β' Λυκείου η Ρητορική είναι ήδη ενταγμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διδάσκεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται από τους διδάσκοντες και ως μέθοδος διδασκαλίας στις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στόχος είναι οι μαθητές, λειτουργώντας με ελευθερία έκφρασης, δημιουργικότητα και αυτενέργεια, να αντιμετωπίζουν τη μάθηση ως ευχάριστο πνευματικό παιχνίδι.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων του σχολείου μας απέκτησαν την απαιτούμενη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση, παρακολουθώντας τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργάνωσε το ίδιο το σχολείο, τα δύο τελευταία χρόνια, με την πολύτιμη αρωγή της "Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στην εκπαίδευση" και υπεύθυνη την πρόεδρό της κ. Βάλια Λουτριανάκη.

Οι γενικοί στόχοι που θέτει η εφαρμογή της Ρητορικής στο σχολείο είναι η καλλιέργεια της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών, ώστε να εκφράζονται αποτελεσματικά και, παράλληλα, η άσκηση της κριτικής, δημιουργικής και αφαιρετικής σκέψης. Η εξάσκηση στα ρητορικά αγωνίσματα των διττών λόγων - debate, αντιπαράθεση πάνω σε ένα ζήτημα - του αυθόρμητου λόγου - σύντομος αυτοσχέδιος λόγος - και του προτρεπτικού λόγου - προετοιμασμένος λόγος με επιχειρήματα - αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η εκφραστική ανάγνωση και τα παιχνίδια ρόλων, προσφέρει εκφραστικές εμπειρίες και μεταδίδει βιωματικά σημαντικές επικοινωνιακές ικανότητες.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με καίριες σύγχρονες αντιπαραθέσεις, μαθαίνουν να σκέφτονται και να εκφράζονται με επιχειρήματα, κατακτώντας έτσι έναν πλούτο γνώσεων, που ίσως δε θα μπορούσαν να προσεγγίσουν με άλλον τρόπο. Έτσι, πέρα από τις παραπάνω δεξιότητες, καλλιεργούνται επίσης η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση και η ικανότητα αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ομιλίες για μαθητές και γονείς

Το πρόγραμμα της "Ημέρας Γραμμάτων και Τεχνών", στις 21 Απριλίου, περιλαμβάνει πρωινές ομιλίες για μαθητές:

* "Διαβάζοντας έναν δικανικό λόγο", Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και

* "Η Ρητορική Τέχνη στο σχολείο: μαθαίνω να ακούω, να σκέφτομαι, να επικοινωνώ", Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στην εκπαίδευση,

και ανοικτές απογευματινές ομιλίες για γονείς και εκπαιδευτικούς:

* "Ρητορική και Εκπαίδευση" από την Ελένη Βολονάκη και

* "Λόγος και σκέψη στο σχολείο και στην οικογένεια: Σκέφτομαι δημιουργικά - επικοινωνώ αποτελεσματικά" από τη Βάλια Λουτριανάκη.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση ρητορικών αγωνισμάτων από μαθητές της Β' Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου "Το Παγκρήτιον".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News