Ελλάδα

Επίσκεψη - αστραπή του γ.γ. ΝΑΤΟ σε Αθήνα - Άγκυρα

Επίσκεψη - αστραπή σε Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Αγκυρα,  θα δει  τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταφέρει και στις δύο χώρες το μήνυμα ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει και μέχρι τα Δωδεκάνησα όπως έχει συμφωνηθεί. 

Μέχρι σήμερα τα νατοϊκά πλοία περιπολούν μεταξύ Χίου και Λέσβου και ενώ υπάρχουν προσφυγικές ροές και στην περιοχή του Καστελόριζου δεν δίνεται διαταγή σε κανένα από τα πλοία να κινηθεί νοτιότερα.

Οι ενστάσεις της Αγκυρας έχουν γίνει δεκτές και στο θέμα του ελλιμενισμού και έτσι τα πλοία, ενώ βρίσκονται κοντά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πηγαίνουν στον Πειραιά για τον ανεφοδιασμό.

Στη έδρα της νατοϊκής συμμαχίας οι Αμερικανοί μάλιστα δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση των προσφυγικών ροών με πλοία, αερόστατα επιτήρησης αλλά και άνδρες της ακτοφυλακής σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η όλη δραστηριότητα.

Πάντως, το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι πρόσφορο. Οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησια δημιουργούν σκηνικό έντασης.


Τις τελευταίες 4 ημέρες σημειώθηκαν 17 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στοχευμένες πάνω από τις Οινούσσες αλλά και το νησί Παναγιά προκαλώντας έκπληξη και στους αξιωματικούς του Πενταγώνου.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών αντέδρασαν με διαβήματα και ενεργοποίηση ασκήσεων αντίστοιχα όμως υπάρχει αυξημένη ανησυχία και επιφυλακή καθώς οι προθέσεις της Τουρκίας είναι άγνωστες.

Σχόλια