Ελλάδα

Τσίπρας-Ολάντ, συμφώνησαν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση

Για «εξαιρετικά θετικό κλίμα» στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ στο Παρίσι, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, καθώς υπήρξε «πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων», ενώ ήταν κοινή η εκτίμηση για «θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα».

Στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ χωρίς να υπάρξουν δημόσιες δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη, με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στη σκιά του ναυαγίου των συζητήσεων με τους Θεσμούς -κυρίως λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων του ΔΝΤ- αλλά και του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στη κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Τσίπρας συζήτησε διεξοδικά με τον Γάλλο Πρόεδρο όλα τα εκκρεμή ζητήματα, τις διαφωνίες των Θεσμών, τις καθυστερήσεις, τη στάση του ΔΝΤ, την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας, αλλά και το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετεί όπως πιστεύει.

«Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά τηρεί τη συμφωνία, ωστόσο «οι διαφωνίες των Θεσμών προκαλούν καθυστερήσεις. Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη». Με αφορμή τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -που σύμφωνα με την κυβέρνηση κινούνται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού- ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Φρανσουά Ολάντ ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα από τη συμφωνία του Ιουλίου, με δεδομένο μάλιστα ότι «τα έχουμε πάει καλύτερα απ' ό,τι προβλεπόταν». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και εναντίον του ΔΝΤ και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις λάθος εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ενώ προέβλεπε ύφεση 2,3%, τελικώς χθες ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.

Ειδική αναφορά κατά τη συνάντηση έγινε, όπως ήταν φυσικό, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, και στην κίνηση του Μαξίμου να ανακοινώσει την κατάθεση φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, χωρίς να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους δανειστές και να δοθεί το «πράσινο φως». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι τα νομοσχέδια κινούνται εντός του πλαισίου όσων έχουν συμφωνηθεί έως τώρα και έχουν ως βασικό στόχο «να προστατεύσουν τους αδύναμους». «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με Μ. Σουλτς

Η ευρωπαϊκή «περιοδεία» του Αλ. Τσίπρα συνεχίζεται σήμερα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 το βράδυ να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες

«Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά τηρεί τη συμφωνία.

Ηταν κοινή η εκτίμηση για «θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα  εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία».

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» υποστηρίζει πως «για ακόμη μία φορά, ο πόλεμος έχει κηρυχθεί. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει περισσότερους συμμάχους ξεκινώντας με τον Φρανσουά Ολάντ».

Πηγή: imerisia.gr

Σχόλια