Ελλάδα

ΟΛΜΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται αύριο το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον προωθούμενο νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων. Ο νέος αυτός τρόπος πριμοδοτεί σημαντικά τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ υποβαθμίζει την προϋπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν αναπληρωτές με 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας να μείνουν εκτός δημόσιας εκπαίδευσης από το Σεπτέμβριο.

Για το θέμα δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης των καθηγητών Ζαχαρίας Ρηγάκης ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το σωματείο δε διαχωρίζει τους συναδέλφους.

«Δεν τασσόμαστε με κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναπληρωτών», ανέφερε, «θέση μας είναι πως ο κάθε συνάδελφος που έχει υπηρετήσει έστω και μια ημέρα στην εκπαίδευση θα πρέπει σταδιακά να αποκατασταθεί. Όμως, αυτό που πάει να γίνει σήμερα, δηλαδή αναπληρωτές και ωρομίσθιοι με 15 και 20 χρόνια υπηρεσίας να μείνουν χωρίς δουλειά, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία».

Οι εκπαιδευτικοί και οι Ομοσπονδίες τους αιφνιδιάστηκαν από τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες απέχουν πολύ από τις δικές τους. «Δεν το περιμέναμε», αναφέρει ο κ. Ρηγάκης, «και ελπίζουμε η τελική απόφαση να διαφέρει από την πρόταση. Θα παλέψουμε γι' αυτό».

Ο κ. Ρηγάκης, ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που ο υπουργός Παιδείας επιλέγει να ανοίξει μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, ανέφερε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπήρχε δόλος. Ίσως το υπουργείο να φοβάται μήπως υπάρξει εμπλοκή στο ΣτΕ και καταπέσουν οι πίνακες των προσλήψεων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Όμως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει αυτά τα πράγματα να τα ξεπεράσει. Νομικούς έχουν, ας βρουν τρόπο».

Η διάταξη που προτείνεται από τον υπουργό Παιδείας οδηγεί σε εμφύλιο μεταξύ των αναπληρωτών και σε πλήρη ανατροπή των πινάκων τους, που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια άτυπη επετηρίδα.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα στο νέο (μεταβατικό, για ένα έτος) σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, προκρίνονται οι επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (2008) και αμέσως μετά οι επιτυχόντες του προτελευταίου. Πριμοδοτούνται μεταπτυχιακά, διδακτορικά και βαθμός πτυχίου, ενώ αφαιρείται "ειδικό βάρος" από την προϋπηρεσία, που πρέπει να είναι πλέον 60μηνη για να μοριοδοτηθεί με 16,80 μόρια.

Στο μεταξύ, με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μόνιμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των εκπαιδευτικών ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει μόνιμους διορισμούς ούτε την επόμενη σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα εκφράζονται φόβοι για δραστικό περιορισμό της πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων, για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο και για προβληματική έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο.

Για το ίδιο θέμα αντιδρούν και οι δάσκαλοι του Ηρακλείου, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

«Φοβούνται μην τους χαλάσουμε τις φιέστες;»

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Παιδείας Γιάννης Φίλης έκανε έκκληση προς την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να αναβάλουν την αυριανή κινητοποίηση. Αιτία; Η παρουσία στο υπουργείο την ίδια ημέρα και ώρα εκατοντάδων μαθητών απ' όλη την Ελλάδα, που θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό "Κύπρος: 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ".

Ρωτήσαμε τον κ. Ρηγάκη αν υπάρχει περίπτωση το αίτημα να γίνει αποδεκτό, και ανέφερε: «Εδώ ο κόσμος χάνεται και εκείνοι τι φοβούνται; Μην τους χαλάσουμε τις φιέστες; Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που το Σεπτέμβριο δε θα μπορούν να πάνε ψωμί στο σπίτι τους, έχουν βάλει ομάδες ανθρώπων με κοινά συμφέροντα να τρώγονται μεταξύ τους και κατά τ' άλλα δεν πρέπει να διαμαρτυρηθούμε».

Οδηγίες για τη μεταφορά εκπαιδευτικών στο Υπουργείο

Για τις Ηπειρωτικές περιοχές και για τη μίσθωση των λεωφορείων, πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση των ΕΛΜΕ σε ευρύτερο επίπεδο (γειτονικές ή ανά περιφέρεια) για την εξασφάλιση ικανού αριθμού συμμετεχόντων, ώστε  να αιτιολογηθεί η οικονομική κάλυψη της μετακίνησης και επιστροφής απευθείας στα τουριστικά γραφεία μέσω τιμολογίων με τα φορολογικά στοιχεία της ΟΛΜΕ.

Όσον αφορά τις νησιωτικές περιοχές, η ΟΛΜΕ θα καλύψει τα ατομικά εισιτήρια των συναδέλφων με ευθύνη των ΕΛΜΕ, που θα συγκεντρώσουν τα παραστατικά (αποκόμματα των εισιτηρίων) και θα τα στείλουν ηλεκτρονικά στο email της ΟΛΜΕ «σκαναρισμένα» για να πληρωθούν στον κάθε συνάδελφο.

Για τη μετάβαση εκπαιδευτικών από το Ηράκλειο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο έχει εξασφαλιστεί έκπτωση 30% από τις "Μινωικές Γραμμές". Από το υπόλοιπο του ποσού των εισιτηρίων το μισό θα το καλύψει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Οι καθηγητές που θα συμμετάσχουν καλούνται να ενημερώσουν με μήνυμα στο elme@elmeher.gr.

Το ραντεβού των καθηγητών στο λιμάνι του Ηρακλείου έχει δοθεί σήμερα, στις 8 το βράδυ, στον επιβατικό σταθμό.  

Συλλαλητήριο στα Χανιά

Στα Χανιά η ΕΛΜΕ ανακοίνωσε για την Παρασκευή 15/4/2016 και ώρα12.00 συλλαλητήριο στην Πλατεία Αγοράς, ενώ στις 16.00 οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Δικαστηρίων για μετάβαση με λεωφορείο στο Ηράκλειο, ώστε να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για εθνικό διάλογο.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια