Ελλάδα

Η Τουρκία αναμένει την επιστροφή περισσότερων Σύριων από την Ελλάδα

Μόνο δύο Σύριοι επιστράφηκαν στην Τουρκία κατά τους πρώτους δύο γύρους επιστροφών με πλοίο όταν τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο υπουργός της Τουρκίας για Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μποζκίρ στο Ρόιτερς.

Ο αριθμός των Σύριων που επιστρέφονται στην Τουρκία αναμένεται να ανέβει στο άμεσο μέλλον, είπε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο λόγος που η Τουρκία δεν δέχθηκε έως τώρα περισσότερους Σύριους είναι ότι έθετε τους Σύριους σε καθεστώς προστασίας, αλλά όχι ως πρόσφυγες. Έχαναν αυτό το καθεστώς εάν έφευγαν από τη χώρα και επέστρεφαν πάλι, είπε ο Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κανονισμοί μόλις άλλαξαν.

"Εκδόσαμε ένα κυβερνητικό διάταγμα το οποίο επαναφέρει το καθεστώς αυτό ακόμα κι αν επιστρέψουν", είπε, στο περιθώριο μιας ομιλίας στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. "Οπότε τώρα στο δεύτερο και τρίτο κύμα θα έχουμε περισσότερους Σύριους από ότι Πακιστανούς και Αφγανούς", είπε, αναφερόμενος σε εθνικότητες που ήταν μεταξύ των πολυπληθέστερων στους δύο γύρους των επιστροφών την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 340 άτομα).

"Τώρα έχουμε νέους καταλόγους από την Ελλάδα, όπου ελέγχουν τους πάντες και μας στέλνουν δακτυλικά αποτυπώματα, και τώρα θα πάρουμε και Σύριους επίσης", είπε στο Ρόιτερς.

Ο αριθμός των ατόμων που αναλαμβάνουν το επικίνδυνο ταξίδι του διάπλου του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία έχει πέσει δραματικά τους τελευταίους μήνες, είπε κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από πανεπιστημιακούς και φοιτητές.

"Τον Οκτώβριο, 5.000 και 6.000 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα καθημερινά", είπε. "Τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι 75 στις 11 Απριλίου, μηδέν στις 10 Απριλίου, 59 στις 9 Απριλίου, οπότε έχουμε επιστρέψει στα διψήφια νούμερα και ακόμα και αυτά θα πέσουν και θα φτάσουμε στο μηδέν", πρόσθεσε.

Σχόλια