default-image

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το Ελληνικό χρέος

Οικονομία
ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το Ελληνικό χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παρά τη γενναιόδωρα ευνοϊκή χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη», αναφέρει το προσχέδιο Μνημονίου ελληνικής κυβέρνησης - ΔΝΤ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters και δημοσιεύει σήμερα το in.gr. 

«Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του, επιπλέον των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ουσιώδης θα είναι η αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» επισημαίνει.

Στο εν λόγω προσχέδιο, το Ταμείο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. 

Αναφέρει δε ότι τα συγκεκριμένα νούμερα αντικατοπτρίζουν μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογής και κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Το Ταμείο προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις του. 

Οι στόχοι χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί» και σημειώνει ότι θα μπορούσαν να συνοδευτούν από την εφαρμογή μέτρων που θα εξοικονομούσαν 2,5% του ΑΕΠ ως το 2018, μεταξύ των οποίων και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φόρο εισοδήματος, στο ΦΠΑ και στο μισθολόγιο του δημοσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News