default-image

Την Τρίτη κρίνεται στην ΕΕ η διαχείριση των συνόρων από την Ελλάδα

Ελλάδα
Την Τρίτη κρίνεται στην ΕΕ η διαχείριση των συνόρων από την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την έκθεση αξιολόγησης των μέτρων τα οποία έχει πάρει η Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, αναμένεται να υιοθετήσει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η Μ. Αντρέεβα αυτή η αξιολόγηση αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον αύριο θα δημοσιευθεί η δεύτερη μηνιαία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Κληθείσα να σχολιάσει τα επεισόδια στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα προς τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί: να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής, όπου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, μπορούν να συμμετάσχουν στο σχήμα μετεγκατάστασης και να μην επιχειρούν «επικίνδυνες» και «παράτυπες» διαδρομές.

Προσέθεσε δε πως η Επιτροπή καλεί όλες τις εμπλεκόμενες «αρχές» και τις «Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις» να παράσχουν τις «σωστές πληροφορίες» στους μετανάστες που βρίσκονται εκεί για να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά».

Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την παράλληλη επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην ΕΕ, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως συνολικά 325 μετανάστες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία και 74 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ίδια απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχουν προγραμματισμένες επιστροφές αυτήν την εβδομάδα.

Τέλος, η Μ. Αντρέεβα επιβεβαίωσε πως η Τουρκία υιοθέτησε τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι Σύροι που επιστρέφονται εκεί από τα ελληνικά νησιά να μπορούν να ζητήσουν και να τους αναγνωριστεί καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News