default-image

Ειδομένη: Επεισόδια μεταξύ προσφύγων-Σκοπιανών

Ελλάδα
Ειδομένη: Επεισόδια μεταξύ προσφύγων-Σκοπιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν έως αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ειδομένη. Οι Aρχές της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση χημικών και σφαιρών από καουτσούκ, προκειμένου να εμποδίσουν πρόσφυγες που επιχειρούσαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα. Η βροχή που άρχισε να πέφτει, αργά το απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται πως λειτούργησε "πυροσβεστικά", με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να απομακρυνθούν από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών Αρχών της ΠΓΔΜ στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πέταξαν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα επεισόδια, ενώ σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά επέστρεψαν άμεσα στον καταυλισμό και εκτιμάται από τους γιατρούς ότι η κατάσταση των υπολοίπων δεν εμπνέει ανησυχία.  

Μέχρι αργά το βράδυ, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Διακόσια άτομα με αναπνευστικά

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά, έως αυτή την ώρα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων, που ξέσπασαν γύρω στις 11:30 το πρωί. Απ' αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των Γιατριών Χωρίς Σύνορα, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Κυρίτσης: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η χρήση βίας  

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίτερα οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News