default-image

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις ΗΠΑ: Η πορεία κορυφαίου επιστήμονα

Ελλάδα
Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις ΗΠΑ: Η πορεία κορυφαίου επιστήμονα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτοί οι νέoι επιστήμονες έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως της κλιματικής αλλαγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία των πολιτών», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα για τους 105 ερευνητές, οι οποίοι φέτος θα βραβευθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το μοναδικά εξαίρετο έργο τους.

«Είναι πολύ σημαντικό βραβείο, διότι αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειά μας, αλλά και ανοίγει νέες ευκαιρίες» δηλώνει στην «Κ» ο 36χρονος Παναγιώτης Ρούσσος, ο Ελληνας ερευνητής που περιλαμβάνεται στους 105 επιστήμονες, οι οποίοι σε λίγες εβδομάδες θα περάσουν το κατώφλι του Λευκού Οίκου για την τελετή απονομής.

Ο Παναγιώτης Ρούσσος, όπως εξήγησε ο ίδιος στην «Κ», εστιάζει στην ανακάλυψη των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων επικίνδυνοι γενετικοί παράγοντες για νευροψυχιατρικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια και το Αλτσχάιμερ, ενεργοποιούνται και λειτουργούν. «Είναι γέννημα-θρέμμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Παναγιώτης αποφοίτησε το 2004, εκεί τελείωσε το μεταπτυχιακό στις Νευροεπιστήμες το 2006 και συνέχισε με διδακτορικό στην ψυχιατρική γενετική, το οποίο ολοκλήρωσε το 2010. Κατόπιν, τελείωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης όπου είναι τώρα Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών - Γενομικών Επιστημών», παρατηρεί στην «Κ» ο Παναγιώτης Μπίτσιος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Παν. Κρήτης, ο οποίος επέβλεψε το διδακτορικό του κ. Ρούσσου.

Ο 36χρονος Έλληνας ερευνητής, εκτός από το πρόσφατο βραβείο, έχει βραβευθεί με το Outstanding Resident Award του National Institute of Mental Health το 2010, το Early Academic Career Award της American Psychiatric Association το 2012, με το NARSAD Young Investigator Award το 2013. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει 3 μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έρευνα από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ. Τώρα εκτός από τη θέση στο Mount Sinai, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών της Ιατρικής Κρήτης. «Ο Παναγιώτης είναι τιμή και διαφήμιση για την Ελλάδα και το πανεπιστήμιό μας. Δεδομένου ότι τα επιτεύγματά του στο πεδίο της αιτιολογίας των νευροψυχιατρικών νόσων μόλις άρχισαν, προβλέπεται μακρά και λαμπρή πορεία σε διεθνές επίπεδο», λέει ο κ. Μπίτσιος.

- Θα μείνετε μόνιμα στις ΗΠΑ; Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το brain drain από την Ελλάδα;» ρωτώ τον κ. Ρούσσο, που βρίσκεται στις ΗΠΑ αυτή την περίοδο.

- Οι ΗΠΑ δίνουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα, χρηματοδότηση και εξέλιξη. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να επιστρέψω στην Ελλάδα εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες εύλογα θα περιορίσουν τη φυγή επιστημόνων από τη χώρα μας.

- Ωστόσο, πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εν μέσω οξύτατης κρίσης στην Ελλάδα;

- Αναζητώντας ευκαιρίες για χρηματοδότηση (κυρίως από ευρωπαϊκά κεφάλαια), με καλύτερη οργάνωση στους μηχανισμούς που θα μειώνουν τη γραφειοκρατία και θα βοηθούν στη μεγαλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση των επενδυτικών κεφαλαίων. Επίσης, θα βοηθούσε η δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης για ερευνητές από το εξωτερικό και η συνεργασία ανάμεσα στα ερευνητικά ινστιτούτα, τονίζει και φέρνει το παράδειγμα της Δανίας: «Στον τομέα της Γενετικής, πάνω στον οποίο κάνω έρευνα, χώρες όπως η Δανία έχουν ένα σύστημα, μία τράπεζα δεδομένων στην οποία ο πληθυσμός προσφέρει γενετικό υλικό για αναλύσεις με βάση το DNA. Η καταγραφή στοιχείων γίνεται και μετά τη γέννηση εντός παιδιού, εκτός φυσικά και εάν αρνηθούν οι γονείς. Μία τέτοια βάση δεδομένων δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για έρευνες προς όφελος του πληθυσμού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα, η οποία έχει γενετικά ομοιογενή πληθυσμό, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τη γενετική έρευνα».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News